Kultura
0

"Gospođica" najbolji film ovogodišnjeg SFF-a

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
Dodjelom zvaničnih nagrada 12. Sarajevo Film Festivala u subotu uvečer je u sarajevskome Narodnom pozorištu zvanično zatvoren još jedan praznik filma.

Tokom prethodnih devet festivalskih dana ljubitelji filma mogli su pogledati 165 ostvarenja iz svijeta svrstanih u 14 kategorija.

U konkurenciju Takmičarskog programa za igrani film uvršteno je osam ostvarenja, od kojih je čak šest debitantskih.

Tu su filmovi iz dvanaest zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, među kojima su Grčka i Turska dvije nove zemlje uključene u ovaj program. Time je SFF nastavio pravac orijentiran prvenstveno na regionalnu produkciju.

Odlukom žirija Takmičarskog programa za igrani film, kojim je predsjedavala bh. rediteljka Jasmila Žbanić, Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je filmu "Gospođica" u režiji Andree Štaka.

Specijalnu nagradu žirija dobio je film Faruka Lončarevića "Mama i tata".

Srce Sarajeva za najbolju glumicu pripalo je hrvatskoj glumici Mariji Škaričić za ulogu u filmu "Gospođica" (Švicarska, Njemačka, BiH).

Srce Sarajeva za najboljeg glumca pripalo je Rakanu Rushaidatu za ulogu u filmu "Sve džaba" u režiji Antonija Nuića (Hrvatska).

Specijalno priznanje pripalo je rumunskom filmu "Papir će biti plav" u režiji Radu Mentiona.

Žiri Takmičarskog programa za kratki film, kojim je predsjedavala glumica Valeria Golino (Italija), za film koji će ponijeti Srce Sarajeva za najbolji film izabrala je "Sretan put Nedime" Marka Šantića (Slovenija).

Specijalne plakete žirija dobili su filmovi "NIje da znam, nego je tako" Tanje Golić (Hrvatska) i "Misao dana" Yiannisa Gaitandisa (Grčka).

Žiri Takmičarskog programa za dokumentarni film, kojim je predsjedavao reditelj Peter Liechti (Švicarska), Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dalo je filmu "Što sa sobom preko dana" u režiji Ivona Juka (Hrvatska).

Nagrada za promociju ljudskih prava pripala je filmu "Vukovar - Poslednji rez", režija Janko Baljak (Srbija).

Specijalne nagrade Srce Sarajeva pripale su ove godine eminentnom britanskom režiseru Mike Leighu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku u razvoju Sarajevo Film Festivala i ministru kulture i sporta u Vladi Federacije BiH Gavrilu Grahovcu za njegovu podršku bh. kinematografiji.

U nedjelju će biti proglašen i najbolji film po izboru publike.