Razgovor za Klix.ba
117

Gordana Boban: Teatarska umjetnost pokušava ukazati na nepravilnosti u društvu

E. Sk.
Uspješna bh. glumica Gordana Boban rijetko se pojavljuje u medijima. Jedna je od onih koje postižu uspjehe, ali bez neke pretjerane pompe. No, ovaj put Boban je napravila iznimku i za naš portal govorila o iskustvu u predstavi "Prah", u kojoj je nedavno briljirala zajedno s kolegom Mirsadom Tukom.

Iskustvo tokom priprema za predstavu "Prah" je, kaže nam, bilo zanimljivo, ali i zahtjevno.

"Kolega Mirsad i ja smo dosta radili na tekstu prije početka proba, a profesor Miralem Zupčević je bio s nama u toku cijelog procesa i puno nam pomagao, dajući nam precizne glumačke indikacije, ohrabrujući nas kad smo bili umorni, razumijevajući sve teškoće koje smo imali u toku procesa. Rezultat je odlična predstava, radost dok je igramo i zadovoljna i sretna lica ljudi u publici na kraju predstave", govori Boban.

Vrlo kratak i jasan odgovor imala je naša glumica na pitanje kakav je Mirsad Tuka kao partner na sceni.

"Pravi profesionalac", kazala je Boban.

"Jesmo li nesvjesno gladni materijalnog" pitanje je s kojim publiku suočava teatarski komad "Prah".

"Svako se na svijetu ponaša onako kako misli da treba da se ponaša. 'Sto ljudi, sto ćudi', kaže stara poslovica. Teatarska umjetnost pokušava pokazati i ukazati na mnoge nepravilnost, nepravde i loše stvari u društvu, a na ljudima u publici ostaje da odluče hoće li, nakon odgledane predstave, nešto promijeniti u svom ponašanju", smatra Boban.

Govorila je naša sagovornica i o predstavi "Tri sestre" u kojoj se ostvarila u ulozi Irine, a koju je režirao istaknuti bh. reditelj Pjer Žalica.

"Iskustvo rada na svakoj predstavi ima lijepe i manje lijepe trenutke. Tako je bilo i u radu na predstavi 'Tri sestre', iskrena je Boban.

Teško joj je bilo izdvojiti jednu ulogu koja je obilježila njenu karijeru. Svaka je uloga, kaže nam, posebna na svoj način.

"Svaka uloga koju sam odabrala igrati privukla me jer sam htjela saznati nešto novo o sebi, o svijetu i o ljudima koji me okružuju. Dakle, svaka uloga na kojoj sam radila ima važnu ulogu u mojoj karijeri, a samo neke od njih su mi posebne i veoma drage", kazala je Boban.