Kultura
0

Goražde: Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom

FENA
Drina
Drina
U čast jednog od najistaknutijih bh. književnika i pripovjedača Isaka Samokovlije, Goražde će 15. i 16. januara po četvrti put biti domaćin manifestacije “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”.

Najveći dio manifestacije održat će se u rodnom gradu velikog književnika i pripovjedača dr. Isaka Samokovlije, a dio i u Sarajevu, u istim danima. Uz sjećanje na velikog književnika rođenog Goraždanina, manifestacija će početi 15. januara na dan njegove smrti, kada će na bistu ispred istoimenog Doma zdravlja u Goraždu biti položeno cvijeće. Među brojnim gostima, bit će i kćerka Isaka Samokovlije Rikica Samokovlija – Najdanović.

Uz književne susrete, u okviru manifestacije predviđeno je i proglašenje najboljih literarnih radova učenika osnovnih I srednjih škola Bosanskopodrinjskog i Kantona Sarajevo na temu lika i djela Samokovlije.

Takođe, učenici će svoje znanje moći pokazati i kroz kviz o temi “Život i djelo Isaka Samokovlije” koji će biti organiziran.

Specijalni gosti tradicionalne manifestacije ove godine bit će članovi Zvezdara teatra iz Beograda koji će prvo i Goraždu a potom i Sarajevu izvesti Samokovlijinu “Plavu Jevrejku”.

U Muzeju književnosti I pozorišne umjetnosti BIH u Sarajevu planirana je postavka izložbe o životu Samokovlije, a čiji će dio moći pogledati i građani Goražda.

Organizatori manifestacije “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom” tradicionalno su Centar za kulturu i općina Goražde.

Književnik i pripovjedač dr. Isak Samokovlija rođen je 3. decembra 1889. godine u Goraždu. Gimnaziju je završio u Sarajevu 1910. godine a medicinski fakultet u Beču 1917. godine. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, pa u Fojnici, a od 1925. godine radi u Sarajevu. Bio je jedan od urednika nedjeljnika "Jevrejski život" gdje je 1927. godine objavio svoju prvu pripovjetku, a prvu zbirku pripovjetki "Od proljeća do proljeća" dvije godine kasnije takođe u Sarajevu. Iza sebe je ostavio bogat književni opus. Objavio je nekoliko knjiga pripovjedaka : Nosač Samuel (Sarajevo 1946.), Tragom života (Zagreb, 1948.), Izabrane pripovjetke ( Beograd, 1949), Đerdan (Sarajevo, 1952.), Priča o radostima (Zagreb, 1953.).

Isak Samokovlija napisao je I četiri pozorišna komada od koji su neki postavljeni i na bh. pozorišnoj sceni. Jedna od najpoznatijih među njima je “Hanka” koja je uz “Plavu Jevrejku”, “Simhu” i “Ratne hljebove” prenijeta i na filmsko platno.

Isak Samokovlija umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen na starom jevrejskom groblju u Sarajevu.