Kultura
0

"Go West" premijerno prikazan na 11. SFF-u

Sarajevo-x.com
Drugog dana 11. Sarajevo Film Festivala u okviru programa Heineken Open Air održana je svečana nacionalna premijera filma "Go West" bosanskohercegovačkog reditelja Ahmeda Imamovića.

Pred prepunim kinom Metalac - Heineken Open Air sinoć je prikazan prvi dugometražni film Ahmeda Imamovića, još jedno izvrsno ostvarenje bh. kinematografije.

Ovo je prvi film koji je prikazan u "otvorenom kinu" na 11. SFF-u.

Nakon petnaestominutnog reklamnog bloka, prije početka projekcije filma prisutne je pozdravio direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra najavivši film "Go West".

Nakon završetka projekcije publika je dugim aplauzom počastila ekipu filma, koja je izašla na binu. Publici se potom obratio reditelj filma Ahmed Imamović, koji se posebno zahvalio Kaknju i građanima Kaknja, cijeloj filmskoj ekipi i svima koji su podržali njegov film.

GO WEST prikazuje priču dvojice homoseksualaca – Srbina i Bošnjaka – koji pokušavaju pobjeći iz opkoljenog glavnog grada: Sarajeva. Na barikadi ih zaustavlja grupa bosanskih Srba. Srbin spašava svog ljubavnika tako što kaže da je on njegova zaručnica te idu da se vjenčaju u njegovo rodno selo u južnoj Bosni, koje je pod kontrolom srpskih snaga. Bošnjak se mora preobući i glumiti ženu. Ovo je kontoverzna priča o dvojici homoseksualaca koji se vole ali su zaglavljeni u ratnom vrtlogu.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Tarik Filipović, Mario Drmać, Rade Šerbedžija, Mirjana Karanović, Haris Burina, Nermin Tulić i Almedina Leleta.