Društveno angažirana
7

Glumci izvedbom predstave "Palmira" zadivili publiku MESS-a

Piše: M. A.
Večeras je u Sarajevskom ratnom teatru u okviru programa šestog dana Internacionalnog teatarskog festivala MESS izvedena predstava "Palmira".

Predstava je rađena u britansko-francuskoj koprodukciji, a govori o propasti grada Palmire smještenog u sirijskoj pokrajini Homs.

Dramski tandem Bertrand Lesca i Nasi Voutsas napisao je ovaj sjajni dramski komad, a upravo su ovi umjetnici glavne i jedine uloge u predstavi. Kako stoji u samoj najavi, drevni grad Palmira bio je jedan od najbolje očuvanih gradova na svijetu. Turisti širom svijeta posjećivali su Siriju uglavnom kako bi vidjeli ovaj mitski grad pun historijskih znamenitosti. Međutim, IDIL je 2015. godine preuzeo kontrolu nad pokrajinom Homs i Palmira je pretvorena u prah i pepeo.

U izvanrednom glumačkom performansu posjetioci SARTR-a mogli su uživati za vrijeme drugog ovogodišnjeg izvođenja "Palmire" na MESS-u, a jednostavna scenografija, kostimografija i koreografija dodatno je doprinijela začuđujućim efektima koje je predstava ostavila na sarajevsku publiku. Isto tako, ova predstava jedinstvena je i po tome što glumci ostvaruju neposredan verbalni kontakt s publikom.

Osim neuobičajeno dobrog umjetničkog dijela koji je obilovao metaforama, može se reći da je ova predstava u velikoj mjeri i društveno angažirana. Ona tjera svakog od nas da se zapitamo dokle može ići ljudska destruktivnost, a također u nama otvara i brojna pitanja vezana za ljudsko bivstvovanje.

"Palmira" je predstava rađena u britansko-francuskoj koprodukciji, koje slove za vrlo snažne svjetske teatarske produkcije, što je po automatizmu izazvalo veliku pažnju kod ljubitelja scenske umjetnosti u glavnom gradu BiH kada je obznanjeno da će se ovo remek-djelo naći na ovogodišnjem repertoaru MESS-a.

Osim predstave "Palmira", noćas su na programu Internacionalnog teatarskog festivala MESS bile još tri predstave – "Groznica", "Carstvo mraka" i "Besmrtnost", a u posljednja dva festivalska dana možete još jednom pogledati "Groznicu" te predstave "Bordel Ballkan", "Welcome", "Cezary odlazi u rat" i predstavu "Fin de mission/ohne Auftrag leben".