Neuništivi dragulj Islamabada
9

FOTO / Galerija Rohtas 30 godina prkosi diktatorima i fundamentalistima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Rohtas galerija u Islamabadu već 30 godina prkosi diktaturama i fundamentalistima koji pokušavaju ugušiti svaki vid umjetnosti u Pakistanu.
Iako se izvana ne čini tako, niska zgrada u Islamabadu s pogledom na sirotinjsku četvrt dom je jedne od vodećih pakistanskih galerija osnovane 1981. godine, kada je zemlja bila na vrhuncu strahovlade generala Zie-ul-Haqa.

U tom periodu je Pakistan prolazio kroz program islamizacije koji je nametnuo drakonska ograničenja za kulturu i zabavu.

Arhitekta Naeem Pasha i grupa njegovih prijatelja odlučili su pakistanskim umjetnicima omogućiti prostor u kojem se mogu slobodno izražavati u atmosferi u kojoj je vizuelna umjetnost bila službeno zabranjena i okvalificirana kao neislamska.

"Bila je dozvoljena samo kaligrafija i slikanje pejzaža na kojima nije smjela biti nijedna životinja. No, mi smo pokazivali aktove, apstrakciju, pokazivali smo sve", kazao je Pasha AFP-u. A da bi mogli svijetu pokazati svoja djela, osnovali su Rohtas galeriju.

Održavanje galerije godinama je bila igra mačke i miša sa moćnim obavještajnim agencijama Zie-ul-Haqa. S druge strane, diplomate su se otimale da dobiju pozivnicu na otvorenje neke izložbe u Rohtasu.

"Američki ambasador je htio doći prije ambasadora tadašnjeg Sovjetskog saveza, ali su obojica željeli pokazati da podržavaju umjetnost. Zia-ul-Haq je želio ostaviti dojam da podržava umjetnost pa nas nisu dirali", priča Pasha.



No, kada je jednom u novinama osvanula fotografija sovjetskog ambasadora sa izložbe, na kojoj stoji pored lutke koja nosi generalovu uniformu, dok joj iz ruke izlazi zmija, tajna služba je pokucala na vrata galerije.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Pojurio sam u galeriju da poskidam slike, a kada su došli rekao sam da su prodate", priča Pasha.

Zahvaljujući Rohtas galeriji mnogi umjetnici su stekli međunarodnu slavu. Pasha kaže da je era cenzure koju je uveo Zia bila veoma inspirativna i da su tada oni stvarali najbolja djela.

"Fašizam vas podstiče da pravite dobru umjetnost i dignete svoj glas protiv represije", govori Pasha.

Quddus Mirza, kustos izložbe u povodu 30. godišnjice galerije, koja je obilježena u oktobru, rekao je da je galerija potaknula umjetnike da slijede svoje kreativne impulse i oslobode se političkih ograničenja i komercijalnih pritisaka.



Danas je u Pakistanu među kolekcionarima velika potražnja za djelima savremenih umjetnika, no Rohtas galerija uspije prodati samo 25 posto svojih eksponata.

Iako je vladavina generala Zia davno završena, Pakistan je još uvijek veoma konzervativna sredina u kojoj vjerski ekstremisti nastoje nametnuti ograničenja na kulturu.