Kultura
0

Galerija "Aluminij" ugostila izložbu Amera Kapetanovića

FENA
(Foto: FF PIXMOS)
Izložba fotografija sarajevskog fotografa i videografa Amera Kapetanovića pod nazivom "Čovjek u pripremi" otvorena je sinoć u mostarskoj Galeriji "Aluminij".

Umjetničku postavku čine 22 crno-bijele fotografije i u Galeriji "Aluminiji" bit će izložena iduća tri tjedna.

"Ove fotografije nemaju neku univerzalnu poruku koja treba promijeniti svijet, međutim, mislim kako svaka od njih ima neku malu poruku koja može promijeniti promatrača. Zbog toga sam izložbu i nazvao "Čovjek u pripremi". Osobno, kao čovjek, kao osoba, a jednako tako i kao fotograf, svakodnevno nastojim pronaći neku savršenu fotografiju, a intimno se nadam kako ju nikada neću pronaći, jer bih nakon nje prestao fotografirati", kazao je Amer Kapetanović na otvaranju izložbe.

Foto: FF PIXMOS
Foto: FF PIXMOS

Ivan Hrkaš sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti istaknuo je kako su Amerove fotografije "kratke priče prepune njegova nutarnjega svijeta i smisla za humor".

"One uvlače i vraćaju promatrača na mjesto događaja, ali i pozivaju da se na njih vraća i vraća i vraća i svaki puta primijeti neka nova pojedinost koja, sama za sebe, ali i s drugim pojedinostima u cjelini, priča bezbroj priča", kazao je Hrkaš.

Foto: FF PIXMOS
Foto: FF PIXMOS

Istaknuo je kako ga kod Amera najviše zadivljuje njegova sposobnost, ne samo za uhvatiti pravi trenutak, već da na fotografiji projicira svaki dio svoje emocije, bez ikakova skrivanja i uljepšavanja.

"On je u ovim fotografijama, premda prikazujući obične prolaznike, ustvari hrabro ogolio sebe i svoj svijet, a upravo ta iskrenost, u spoju s posebnom osjećajnošću, utječe na autentičnost Amerova fotografskog rukopisa", kazao je Hrkaš.

Foto: FF PIXMOS
Foto: FF PIXMOS

Amer Kapetanović rođen je 1973. godine. Do sada je priredio 16 samostalnih te sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi. Član je Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH te Saveza za umjetničku fotografiju u BiH, u kojemu ima strukovno zvanje majstora fotografije. Dobitnikom je nagrade ULUPU-a BiH za fotografiju 2006. godine. Godinama surađuje s više UN agencija u BiH, u produkciji i izradbi videa, fotografija i dizajna za različne kampanje o pravima žena i djece. Fotografijom se bavi od 2003. godine, a od 2008. je freelancer.