Kultura
0

"Galeb" mađarskog režisera Tamasa Aschera otvara 56. festival Mess

Klix.ba
Pedeset i šesto izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS održat će se od 30. septembra do 9. oktobra 2016. godine.

Festival će ove godine u petak, 30. septembra, u Sarajevskom ratnom teatru u 18 sati započeti sa koreografskom predstavom "Ispravak", češkog reditelja Jiří Havelke, dok će se svečano otvoriti sa predstavom "Galeb" višestruko nagrađivanog MESS-ovog gosta Tamása Aschera.

U deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel diskusije.

U svom prvom zvaničnom obraćanju, novi direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković istakao je da i pored brojnih problema sa kojima se Festival suočio u svojoj historiji i sa kojima se suočava i danas, MESS i dalje Sarajevo i region čini mjestom kulturnog utočišta.

"Mi smo Festival koji se bavi aktuelnim pitanjima i stvarima koje se dešavaju oko nas, a vizuelni identitet Festivala to najbolje komunicira", kazao je.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

U periodu u kojem će se desiti dva bitna događaja, izbori u SAD-u i BiH, Festival MESS će biti jedini događaj na kojem vam se ljudi neće lažno smijati, nego će sa vama iskreno komunicirati. Želimo pokazati kakvi zapravo kultura i umjetnost trebaju biti i nadamo se da nas mediji i javnost neće zanemariti usljed izbora, rekao je Kreševljaković, te podsjetio da će se u toku Festivala održati i generalna skupština Evropske teatarske konvencije, koja će u Sarajevu okupiti neke od najznačajnijih teatarskih imena.

Predstavljajući kontekst odabranih predstava, rukovoditeljica umjetničkih sadržaja Festivala MESS Selma Spahić navela je da je ovogodišnji Festival posvećen ličnom i političkom aspektu naše svakodnevnice. Živimo u svijetu konstantnog zastrašivanja različitostima i političkom insistiranju na podijeljenosti među ljudima. Vizuelni identitet festivala označava simbol današnje banalnosti zla, spovođenje agresivnih kapitalističkih matrica i opasnu površnost. Predstave se bave političkim kroz lično i dekonstrukcijom nacionalnog narcizma, naglasila je Spahićeva, te dodala da su predstave, kao i obično na MESS-u širokog estetskog dijapazona, te predstavljaju mlade umjetnike i umjetnice, ali i one jako etablirane.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Bilo da propituju porodice u ekstremnim društvenim okolnostima, poput meksičke predstave "Zvuk vatre", hrvatske "Tri zime" ili sirijske "Dok sam čekao", ili su eksplicitno političke poput Urbanovih “Rodoljubaca” ili Frljićeve “Naše nasilje, vaše nasilje!”, predstave otvaraju teme sa kojima se društva u kojima su nastajale nerado u javnom diskursu suočavaju. MESS će predstaviti nova imena poput slovenačke rediteljice Nine Rajić Kranjac, te studenata i studentica Regionalne mreže akademija, ali i MESS-u dobro poznate autore i autorice poput Koršunovasa, Aschera, Unkovskog, Pašovića i Lorencija, istakla je Spahićeva.

Rezervacija ulaznica za 56. Internacionalni teatarski festival MESS počinje sutra, a svi ljubitelji i ljubiteljice teatra rezervaciju mogu izvršiti svakim danom od 10 do 19 sati pozivom na broj +387 60 337 6238.