Jean-Marie Gustave Le Clezio
0

Francuzu Nobelova nagrada za književnost

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nobelovu nagradu za književnost za 2008. godinu dobio je francuski pisac Jean-Marie Gustave Le Clezio, saopćila je u četvrtak Švedska kraljevska akademija.

Akademija je napravila izbor "poetske avanture i čulne ekstaze, istraživača humanosti koja je iznad i ispod vladajuće civilizacije".

Šezdesetosomogodišnji Le Clezio će dobiti 10 miliona švedskih kruna (1,02 miliona eura) 10. decembra u Stockholmu, javio je AFP.

U junu ove godine Le Clezio je dobio švedsku književnu nagradu Stig Dagerman koja će mu biti uručena u oktobru u Stockholmu.

Pisca rođenog 13. aprila 1940. godine u bretonskoj porodici koja je emigrirala na otok Mauricijus u 18. stoljeću smatraju za jednog od najvećih francuskih savremenih pisaca.

Njegovo raznoliko djelo govori o putovanjima i različitim kulturama, naročito o Latinskoj Americi, Africi i Okeaniji.

U više od 40 objavljenih djela, koja uključuju romane, zbirke pripovjedaka i eseja, Le Clezio je opisao potragu za djevičanskim, idiličnim mjestima i njihovu ranjivost u odnosu na neurotično i osvajačko ponašanje uljeza iz industrijskog svijeta.

Posljednji francuski dobitnici Nobelove nagrade za književnost su pisac kineskog porijekla Gao Xingjiang za 2000. godinu i Claude Simon, vekika figura Novog romana, za 1985. godinu.