O muzeju Ars Aevi
62

Forto: Projekti spominjani kao legende konačno postaju stvarnost

B. R.
Karić, Tanović, Avdić i Forto (Foto: Vlada KS)
Karić, Tanović, Avdić i Forto (Foto: Vlada KS)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je izjavio da projekti koji su, kako je naveo, spominjani kao legenda konačno postaju stvarnost. Kao primjer za to je naveo i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.
Forto je to poručio prilikom današnje posjete lokaciji na kojoj bi trebao biti izgrađen spomenuti muzej. Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, zajedno s njim bili su i kantonalni ministar sporta i kulture Samir Avdić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP), načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović i direktorica muzeja Senka Ibrišimbegović.

Kantonalni premijer je zadovoljan zbog toga što neki projekti koji su u Sarajevu spominjali samo kao, kako je naveo, legenda, poput tramvajske pruge do Hrasnice ili Muzeja Ars Aevi, konačno postaju stvarnost.

"Prugu ćemo napokon završiti, to više nije legenda, kamen temeljac ćemo položiti ove godine. Isto je s Muzejom savremene umjetnosti, gdje ćemo smjestiti kolekciju Ars Aevi. To će biti zgrada za modernu umjetnost, u blizini Zemaljskog muzeja, čije probleme upravo rješavamo. Odmah pored je i Historijski muzej, čiju prvu fazu rekonstrukcije je počela Vlada Kantona Sarajevo, zajedno s Općinom. Ovo će biti muzejska četvrt s kulturnim, naučnim te vanjskim sadržajem za građane. Ovo definitivno postaje najbolje mjesto u gradu", ocijenio je Forto.

Predstavnici gradske i kantonalne vlasti (Foto: Vlada KS)
Predstavnici gradske i kantonalne vlasti (Foto: Vlada KS)

Gradonačelnica Karić je izjavila da je ponosna jer će Sarajevo 2022. imati konkretne korake ka izgradnji Muzeja savremene umjetnosti. Prema njenim riječima, bit će to građevina koja će dodatno krasiti glavni grad.

"Uvijek kažemo da je Sarajevo grad umjetnosti, kulture, sporta, obrazovanja, a ovaj projekt to dodatno dokazuje. U Saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, Općinom Novo Sarajevo i Muzejom Grada pokrenuli smo proceduru dobijanja urbanističke dozvole, koju smo uspješno okončali. Naredna faza je izrada glavnog projekta, što će finansirati naši prijatelji iz Ambasade Italije, tako da su kompletna sredstva za glavni projekt osigurana. Nakon toga, krećemo u gradnju Muzeja. Veoma sam ponosna što će naši sugrađani, svi Bosanci i Hercegovci i turisti imati još jedan prekrasan sadržaj koji će obogatiti naše lijepo Sarajevo i ono što ovaj grad kroz historiju već jeste", poručila je Karić.

Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović je siguran da će u ovoj godini početi izgradnja te da će se općinska administracija maksimalno angažovati da osigura sve što je potrebno, od urbanističke i građevinske dozvole, potrebnih priključaka, komunikacija.

"To je naša obaveza, da nakon toliko godina izgradimo i dobijemo zgradu Muzeja Ars Aevi", kazao je načelnik Tanović.

Predstavnici gradske i kantonalne vlasti (Foto: Vlada KS)
Predstavnici gradske i kantonalne vlasti (Foto: Vlada KS)

Direktorica Ibrišimbegović je podsjetila da se ove godine obilježava 30. rođendan od osnivanja ovog muzeja, kada je njen osnivač Enver Hadžiomerspahić pokrenuo ovu, kako je rekla, divnu priču.

"Nadamo se da će Muzej uskoro dobiti i svoju kuću, svoj trajni smještaj i to na lokalitetu koji zamišljamo kao zaokruženu muzejsku četvrt. Nakon što smo dobili urbanističku saglasnost, sada slijedi izrada glavnog projekta i dobijanje građevinske dozvole. To planiramo ostvariti u ovoj godini, uz pomoć italijanske Vlade koja će i finansirati izradu tog projekta. S Italijanskom razvojnom agencijom pripremamo pozivni tender koji će biti objavljen najkasnije do kraja marta, na koji će se moći prijaviti svi koji zadovoljavaju uslove izrade projekta. Sve će se realizirati zajedno sa studiom Renza Piana koji je prezadovoljan što projekat konačno kreće te je izrazio želju da bude njegov dio. U ovoj godini trebamo kompletirati dokumentaciju kako bi se nakon toga izabrao izvođač za gradnju", obrazložila je direktorica Ibrišimbegović, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.