Kultura
0

Film "Jozef" otvara ovogodišnje dane filma Mostar

FENA
Mostar
Mostar
Ovogodišnje izdanje, peto po redu, Dana filma Mostar bit će otvoreno u subotu, 5. oktobra, u 19 sati, a nakon otvorenja bit će prikazan hrvatski film "Jozef", redatelja Stanislava Tomića.

Kako su najavili organizatori na konferenciji za novinara, na svečanosti otvorenja Dana filma ključeve grada preuzet će glumci Špiro Guberina i Ivo Gregurević, a nagrade za životno djelo – statuu "Drvo života" dobit će glumci Božidarka Frajt i Boris Buzančić.

Prvoga dana u 19 i u 22 sata bit će prikazan "Jozef", a zatim od nedjelje do srijede bit će prikazano ukupno još 12 filmova iz regije.

U nedjelju na programu su crnogorski film "Lokalni vampiri" (18 sati), hrvatski film "Lea i Darija" (20 sati) te hrvatski film "7 sex 7" (22 sata).

U ponedjeljak slijede bh. kandidat za Oscara "Belvedere" (18 sati), ovogodišnji pobjednik Pula film festivala "Kotlovina" (20 sati) i hrvatski film "Ćaća" (22 sata).

Pretposljednjeg dana festivala, u utorak, na programu je bh. dokumentarac "3 dana" (18 sati), te dva srbijanska filma "Neprijatelj" (20 sati) i "Flashback" (22 sata).

I konačno, u srijedu na programu je hrvatski film "Korak po korak" (18 sati), srbijanski "Kako su me ukrali Nemci" (20 sati), a Dane filma u 22 sata i 30 minuta zatvorit će film "Oktobar", diplomski rad sedam studenata režije beogradske Filmske akademije.

Kako je rekao direktor Dana filma Slaven Knezović, s obzirom da se još nije ispunila želja svih ljubitelja filma da Mostar konačno dobije kino, sve projekcije filmova održat će se u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, a cijena ulaznica bit će 5 maraka.

"U proteklih pet godina, koliko postoje Dani filma Mostar, u Hercegovini su snimljena dva filma, a za sljedeću godinu najavljeno je snimanje još jednog baš u Mostaru. Producent Branko Lustig rekao je da je Hercegovina otvorni filmski studio, jer nigdje nema da su ti i more i planina udaljeni samo sat vremena, i mislim kako Hercegovina ima jako veliki potencijal da se tu radi po nekoliko filmova godišnje i na tome radimo. Ustrajat ćemo u tome i vjerujem kako će se Hercegovina pretvoriti u filmsku Hercegovinu", naglasio je Knezović.