Kultura
0

Film "Cirkus Kolumbia" Danisa Tanovića otvara Sarajevo Film Festival

Sarajevo-x.com
Sarajevo Film Festival objavio je da će 16. Sarajevo Film Festival biti otvoren svjetskom premijerom filma "Cirkus Kolumbia", reditelja Danisa Tanovića.

Nakon Oscarom nagrađene "Ničije zemlje" reditelj Danis Tanović ovim filmom ponovo se vraća bosanskohercegovačkoj tematici.

"Cirkus Kolumbia", romantična saga smještena u jedno malo mjesto u Hercegovini, pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu.

Nakog vladavine komunizna, izabrana je nova demoratska vlast, te se nakon godina egzila Divko Buntić vraća u svoj rodni grad. Željan gomile sitnih osveta, vraća se sa novom, četrdeset godina mlađom ženom, novim mercedesom i gomilom novca. I upravo kada sve izgleda kao da Divko pobjeđuje i kao da novac može sve, život se preokrene i rat zakuca na vrata maloga grada.

Scenarij za film "Cirkus Kolumbia"Danis Tanović i novinar i književnik Ivica Đikić napisali su prema Đikićevom istoimenom romanu.

Film "Cirkus Kolumbia" rađen je u koprodukciji BiH, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Njemačke, Belgije i Srbije, a u filmu igraju: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Ler, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Milan Štrljić, Svetislav Gončić, Almir Mehić.

Činjenica da će 16. SFF biti otvoren premijerom bh. filma još jednom potvrđuje ulogu SFF-a kao najznačajnijeg promotora bh. kinematografije, a posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je prisustvo najznačajnijih predstavnika filmskih festivala, filmskih institucija i fondova Sarajevo Film Festival odredilo kao festival koji filmski autori i producentske kuće biraju za svjetske premijere svojih projekata.

U prilog tome govori i odabir Sarajevo Film Festivala za svjetsku premijeru filma "Cirkus Kolumbia" ali i vrlo istančana selekcija ostalih filmova koji će svoje premijerno prikazivanje doživjeti upravo na ovogodišnjem SFF-u.