Kultura
0

Festival bh drame "Zenica 2007." počinje 25. maja

FENA
Bosansko narodno pozorište Zenica od 25. maja do 3. juna domaćin je 6. festivala bosanskohercegovačke drame "Zenica 2007." tokom kojeg će u takmičarskom dijelu biti izvedeno sedam predstava.

Festival će 25. maja otvoriti premijera predstave "Kralju ipak ne sviđa se gluma", koju je režirala Lajla Kaikčija a igra ansambl BNP Zenica.

Mostarski teatar mladih 28. maja izvest će predstavu "Sretna Nova 1994.", Zlatka Topčića i režisera Rahima Burhana. Glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 29. maja izvest će predstavu "Posljednji iz kaste strasti" Miodraga Žalice u režiji Gradimira Gojera.

Za 30. maj zakazano je izvođenje predstave "Zagrljenici", Miodraga Žalice, u režiji Roberta Raponje, koju igraju glumci Sarajevskog ratnog teatra.

Anasambl sarajevskog Narodnog pozorišta 31. maja nastupit će s dramom "Prvi put sa ocem na izbore" Abdulaha Sidrana, u režiji Sulejmana Kupusovića.

Pozorište mladih Sarajevo 1. juna igrat će "Vremenski tunel" Nenada Veličkovića i režisera Admira Glamočaka.

Posljednja predstava iz takmičarskog programa bit će "Važno je biti pozitivan" Darka Lukića i režisera Vlade Keroševića, koju će 2. juna igrati Teatar kabare Tuzla.

U pratećem programu 6. festivala bh. drame nalaze se predstave "Žaba", Teatra ITD Zagreb i "Orkestar Titanik" koju će izvesti Internacionalna teatarska grupa Katar.

Tokom Festivala održat će se prezentacije nekoliko knjiga i izložba slika autora Jasmina Kukavice.

Na čelu Ocjenjivačkog suda koje će činiti Faruk Lončarević, reditelj, filmski i pozorišni kritičar, Luka Kecman, teatrolog i pozorišni kritičar, Sanda Popovac, scenograf i dizajner i Senad Kazić, kompozitor, bit će glumac Emir Hadžihafizbegović.