Balkan Fever
0

Festival balkanske muzike u Beču u znaku žena

Sarajevo-x.com
Esma Redžepova
Esma Redžepova
Na sedmom festivalu balkanske muzike "Balkan Fever“ u Beču biće održano 17 koncerata sa umjetnicima iz 14 zemalja, a otvoriće ga mlade petnaestogodišnje vokalistice Stanoela Ingilizova i Ekaterina Ivanova iz Bugarske u pratnji romske muške grupe gudačke i limene muzike Karandila Junior.

Ovogodišnja "Balkanska groznica“ nosi podnaslov "feminine“, a kako navode organizatori, intencija im nije bila prosta afirmacija ženskih muzičara, jer su žene uvijek bile zastupljene na Balkan Feveru. Njihova dominacija na festivalu ne treba ni da bude kontra klišeu balkanskog mačo-patrijarhalnog društva, jer i ta predrasuda čini samo pola istine. Tamo gdje se individue moraju stalno dokazivati, nastaju jače ličnosti, navode organizatori i obrazlažu ovu trvrdnju činjenicom da je feminizam u Jugoslaviji osamdesetih godina bila važna pokretačka snaga civilnog društva. Tako su umjetnice iz balkanskih zemalja stekle međunarodnu reputaciju u likovnoj i pozorišnoj umjetnosti i prije svega muzici.

 Nataša Mirković De Ro i njen bend predstaviće pjesme iz Bosne i Hercegovine. U najavi festivala stoji "da je njena isključiva posvećenost pjesmama iz domovine razumljiva zbog mnoštva elemenata koje spaja bosanska muzika i pažnje koju ona iziskuje“.

 U Beču će iz Srbije nastupiti Svetlana Spajić i kvartet kao predstavnica tradicionalnog a capella pjevanja, a Vesna Petković i Sandala Orkestar predstaviće narodne pjesme u džez izvedbi. Otkriće posljednjeg festivala Jelena Popržan iz Srbije i Rina Kacinari s Kosova predstaviće svoj ekstravagantni repertoar zajedno s Ljubinkom Jokić.

 Najveće zvijezde festivala su grčka interpretatorka tradicionalnih pjesama Grčke i Sredozemlja Savina Yannatou, slavni bugarski kavalista i stalni gost festivala Theodosil Spassov zajedno sa ženskim string kvartetom i perkusionisticom, te kraljica romske muzike Esma Redžepova čijim će nastupom 11. maja biti zatvoren festival.