Na prijedlog Goethe-Instituta
0

Faruk Šehić i Tanja Stupar-Trifunović na festivalu u Berlinu

Sarajevo-x.com
Faruk Šehić
Faruk Šehić
Na prijedlog Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini na jubilarni 10. Međunarodni književni festival Berlin 2010. pozvani su renomirani bosanskohercegovački pisci Faruk Šehić i Tanja Stupar-Trifunović. Iako oboje pripadaju mlađoj generaciji bh. književnika, prepoznati su kao izvrsni pisci i tako uvršteni u program.

Međunarodni književni festival Berlin se održava svake godine u septembru i pretvorio je njemačku prijestolnicu u forum poezije i književnog diskursa, uz značajno učešće autora, publike (preko 30.000 svake godine) i medija. Festival predstavlja savremene tokove u prozi i poeziji iz cijelog svijeta.

Ovogodišnji 10. međunarodni književni festival Berlin 2010. održaće se od 15. do 26. septembra 2010. sa više od 100 autora iz 50 različitih država, koji će učestvovati na preko 200 diskusija i književnih programa. Centar dešavanja je dobro poznati kulturni centar Haus der Kulturen der Welt – Kuća kultura svijeta. Ovogodišnjim težištem na istočnoevropsku književnost zainteresovanoj publici predstavit će se nepoznata, ali izuzetno kvalitetna književnost jugoistočne i istočne Evrope.

Pjesnik, prozaista i novinar Faruk Šehić imat će već drugog dana festivala, 16. septembra, čitanje pod naslovom "O štektanju mašinskih pušaka i smrtnim instinktima". Faruk će takođe biti dio festivalskog simpozija na temu "Suočavanje vs. ćutanje". Tajne službe, umjetnici i suočavanje sa komunističkim diktaturama“, koja se organizuje od od 17. do 19. septembra.

Zadarsko-banjalučka spisateljica Tanja Stupar Trifunović će biti dio okruglog stola "Kultura sjećanja vs. politika istorija". Ovaj interesantni razgovor, u kojem pored Tanje učestvuju i Drago Jančar (Slovenija) i Sreten Ugričić (Srbija), održat će se 21. septembra u uredu Fondacije Heinrich Böll.

Bh. predstavnici Faruk Šehić i Tanja Stupar Trifunović uvršteni su u ovaj festival na prijedlog prevoditeljice Hane Stojić i saradnika Goethe-Instituta Saše Gavrića. Na festivalu učestvuju i drugi poznati pisci iz bivših jugoslovenskih republika.