Misha Mengelberg
0

Evropska ikona improvizirane muzike prvi put u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Holandski pijanist i kompozitor Misha Mengelberg sa članovima kvarteta bubnjarom Hanom Benninkom, trubačem Daveom Douglasom i kontrabasistom Ernstom Glerumom nastupit će 8. novembra na Strange Fruits Stageu u Pozorištu mladih u okviru 12. Jazz festa Sarajevo.

Solo koncert Mishe Mengelberga bit će održan dan ranije na Solo Stageu u Domu Oruženih snaga Federacije, najavljeno je iz Jazz festa.

Mengelberg je rođen u Ukrajini prije 73 godine. Prvu je muziku komponirao u četvrtoj godini, od kada ne prestaje stvarati jazz i klasičnu muziku.

S bubnjarom Hanom Benninkom i saksofonistom Willemom Breukerom 1967.osniva Instant Composers Pool koji i danas okuplja avangardne umjetnike sa zajedničkom idejom da improvizacija nije ništa drugo do trenutno komponiranje.

Kada je 1997. Instant Composers Pool proslavljao trideset godina postojanja bio je najstarija izdavačka kuća kojom rukovode muzičari, a ICP orkestar jedan od najaktivnijih big bendova u posljednjih nekoliko decenija.

I danas Mengelberg rukovodi ICP Orchestrom, te predaje kontrapunkt na Muzičkom konzervatoriju u Amsterdamu.

Mengelberg je jedan od zaslužnih za nastanak takozvanog holandskog muzičkog teatra baziranog na muzičkoj i teatarskoj improvizaciji.

Ovaj je umjetnik oduvijek bio neiscrpan izvor energije. Njegovi solo nastupi balansiraju između improviziranog jazza i improvizirane klasične muzike. Koncerti su mu duhoviti, zanimljivi i intimni.