Kultura
0

Elementi Kounellisove umjetničke instalacije dopremljeni u Vijećnicu

Sarajevo-X
Najveći dio elemenata za umjetničku instalaciju, koju će Kounellis realizirati u toku ovog mjeseca u Sarajevu, dopremljen je u Vijećnicu.

Transport sedam tona materijala iz umjetnikovog studija u Rimu, obezbijedili su italijanski Carabinieri MSU (Multinational Special Unit) internacionalnog kontingenta SFOR-a koji su, u saradnji sa Ambasadom Italije, postali važni partneri u organizaciji Kounellisove instalacije u atriju Vijećnice.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine dala je na raspolaganje knjige koje će činiti dio ove instalacije, što daje posebnu simboličku komponentu umjetničkom radu s obzirom na historijski i kulturni značaj Vijećnice.

Ovim je povodom planiran i zvanični susret umjetnika Jannisa Kounellisa sa direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Dr. Enesom Kujundžićem.

Deponovoanje elemenata budućeg umjetničkog djela u Vijećnici sada je pružilo sve uslove za početak rada na kreiranju Kounellisove instalacije. Radovi, u saradnji sa timom studija Jannisa Kounellisa u Rimu i tehničkim saradnicima Projekta Ars Aevi otpočeće sutra.