Kultura
4

Ekipa turskog filma "Janje": Da nije bilo SFF-a ne bi bilo ni filma

Anadolija
Ekipa turskog filma "Janje" pozvala je, na današnoj konferenciji za medije, sarajevsku publiku na premijeru filma koja će biti održana u Narodnom pozorištu večeras u 20 sati.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Filmsko ostvarenje režisera Kutluga Atamana, u tursko-njemačkoj koprodukciji, učestvuje u takmičarskom programu 20. Sarajevo Film Festivala, gdje će se boriti za prestižnu titulu najboljeg filma na SFF-u. 

"Da nije bilo Sarajevo Film Festivala, ne bi bilo ni ovog filma jer smo se mi ovdje i upoznali prije dvije godine. Scenario je za mene bio jako interesantan kada sam ga pročitao. Sretni smo što je premijera filma večeras ovdje i na tome smo zahvalni SFF-u. Film je prikazan u Turskoj, Njemačkoj i brojnim evropskim zemljama i naišli smo na dobre kritike", kazao je producent filma Fabian Gasmia i dodao da je za snimanje filma bila potrebna hrabrost, jer je dio sniman u hladnim planinama. 

Radnja filma je smještena u malo selo u brdovitim predjelima Anadolije. Tradicija u tom mjestu nalaže da se obred sunećenja muške djece proslavlja uz muziku i veselje. U fokusu je siromašna porodica u kojoj živi dječak Mert. On će također biti osunećen, ali njegov otac nema novca za slavlje. Mertova majka Medine ulaže sve napore kako bi obred sunećenja svog sina pripremila dostojanstveno uz nezaobilazno janje, koje je simbolično u naslovu filma.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Prvenstveno sam se bazirao na pojam žrtvovanja u našoj kulturi", kazao je režiser i scenarist filma Kutlug Ataman dodajući kako je htio da prikaže život u izolovanoj tradicionalnoj turskoj porodici i dodao da je htio prikazati odnos sin-otac te neizostavni pojam žene-majke u porodici.

"Moram biti iskren i reći kako su dugo turski filmovi prikazivali ženue kako gledaju u daljinu i ništa ne poduzimaju. Školovao sam se u Los Angelesu i drugačije sam shvatao i učio o filmu. Kada sam se 1994. godine vratio u Tursku vidio sam da su se neke stvari promijenile", kazao je režiser napominjući kako se sve u Turskoj dramatično mijenja.

A taman je rekao kako je Turska zemlja promjena, gdje se miješaju ideologije i kulture.

"Kao umjetnik sam zainteresovan za nešto drugačije i to me i inspiriše", kazao je režiser filma "Janje".

Priča koju je predstavio u filmu, kako kaže, također je dramatična, a zanimljivo je da je selo, u kojem je sniman film u Anadoliju, nestalo.

"Ljudi su se odselili sa tog mjesta, sve se promijenilo", dodao je.

 Režiser je izrazio zadovoljstvo što boravi u Sarajevu i napomenuo kako trenutno radi na  drugom igranom filmu.

"Moj naredni film je priča o prijateljstvu muslimanke i transseksualnog dječaka. Prikazaću kako njih dvoje, koji prema nekim principima ne mogu biti spojeni, mogu opstati i podržavati jedno drugo", najavio je turski režiser. 

SFF