"Dani Zaima Muzaferije"
0

Dvije teatarske i jedna filmska noć u Visokom

FENA
Zaim Muzaferija
Zaim Muzaferija
Manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" u organizaciji Udruženja građana "Ars Tragovi" Visoko bit će održana od 25. do 27. novembra.

U okviru programa bit će upriličene, kako je na pres-konferenciji rekao Rasim Kadić, dvije teatarske i filmska noć.

Manifestacija započinje promocijom kataloga "Tragovi 2009.", te izložbom "Trojica". U okviru ove izložbe predstavit će se akademci ALU Široki Brijeg Trpimir Grgić, Aleksandar Marković i Željko Koren.

Istu večer visočka publika imat će priliku da vidi predstavu "Helverova noć" Kamernog teatra 55.

U okviru filmskog programa bit će održana i revija kratkih filmova sa Sarajevo film festivala te projekcija filma "Jasmina" Nedžada Begovića.

Za kraj manifestacije predviđena je premijera predstave "Na čijoj strani" u izvedbi Teatra Total koji je osnovao Zaim Muzaferija.

Zaim Muzaferija je rođen u Visokom 9. marta 1923. Filmski, televizijski i teatarski glumac, penziju je stekao kao profesor njemačkog i francuskog jezika.

Glumom se isprva bavio amaterski, a njegov profesionalni debi je bio u filmu “Uzavreli grad” (1961.) Veljka Bulajića i već s tim prvim filmom osvaja specijalnu nagradu na festivalu u Puli i afirmira se kao epizodist diskretnoga, ali sugestivnog gesta.

Ostvario je više od stotinu uloga na filmu, televiziji i u teatru. Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi. Na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu nagrađen je za uloge u filmovima “Praznik” (1967.) Đorđa Kadijevića i “Mali vojnici” (1968.) Bate Čengića.

Posebno značajnu ulogu ostvario je u TV-drami “Jagoš i Uglješa” Bate Čengića, a najdraže su mu uloge bile u filmovima “Žena s krajolikom” Ivice Matića i “Ovo malo duše” Ademira Kenovića. Za ulogu podvornika u filmu “Stanica običnih vozova” Nenada Dizdarevića dobio je Zlatnu arenu na Pulskom festivalu (1990.).

Zanimljive glumačke kreacije ostvario je u pozorišnim predstavama na profesionalnim scenama širom Bosne i Hercegovine, kao što su one u tri “Hasanaginice” Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, zatim u “Dervišu i smrti” Meše Selimovića - Nijaza Alispahića, te u “Hamdibegu” Harisa Silajdžića i “Šehidu” Zilhada Ključanina.

Preminuo je 5. novembra 2003. u Visokom.