Kultura
0

Djeca sa Downovim sindromom učestvuju na Sarajevskoj zimi

Sarajevo-x.com
U okviru Sarajevske zime, 14. februara u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, sa početkom u 19 sati, održat će se dječja pozorišna predstava pod nazivom "Bubi Zloćko i bića iz priča" - Neki drugi grad u kojoj se kao glumci pojavljuju i djeca sa Downovim sindromom.

Udruženje "Život sa Down syndromom" u saradnji sa kreativnom radionicom Alexen uvrstio je u već postojeću autorsku pozorišnu predstavu Bubi Zloćko i bića iz priča djecu sa Downovim sindromom. Autori predstave su Aleksandra Jaha i Ksenija Mandić, osnivači kreativne radionice Alexen. Pokrovitelj projekta "I JA TO MOGU" je općina Centar Sarajevo.

Cilj ovog projekta je kulturno-umjetnička afirmacija djece sa Downovim sindromom, ukazivanje široj javnosti na postojanje njihovih mogućnosti i potencijala koje se uz jaku volju i trud mogu iskoristiti u kreativnoj, pozitivnoj atmosferi kakvu nudi svaki vid umjetnosti što bi pomoglo u jačanju socijalizacije, stvaranju pozitivne slike o sebi, poboljšanje uslova obrazovnog rada sa djecom sa Downovim sindromom. Njihove mogućnosti su danas daleko veće nego u prošlosti, i utemeljene su na pomicanju tradicionalno postavljenih granica. Roditelji djece sa Downovim sindromom, liječnici, odgojno-obrazovne ustanove trebali bi težiti jedinstvenom cilju pružanja prilike osobama sa Downovim sindromom da postignu svoj puni potencijal u svakom pogledu života u zajednici.

Predstava je još jedan apel udruženja svim nosiocima kulturnih manifestacija u gradu, pa i državi, da se i djeca i mladi sa Downovim sindromom mogu uključiti i dati posebnu draž svakoj javnoj kulturnoj manifestaciji.