Kultura
0

Direktor Berlinalea pozvao producente u Sarajevo

Klix.ba
Na Filmskom festivalu u Berlinu u nedjelju je otvoren Prvi koprodukcijski market na kojem je prisustvovala i bh. delegacija.

Našu delegaciju sačinjavaju Gavrilo Grahovac, federalni ministar kulture, Miro Purivatra, direktor Sarajevo film festivala, Amra Bakšić, rukovodilac projekta Cinelink SFF i Jasmin Duraković, direktor FTV.

Prilikom otvaranja Marketa, direktor Berlinalea Dieter Kosslick posebno je pozdravio bh. predstavnike i pozvao 350 prisutnih producenata iz cijeloga svijeta da obavezno posjete Sarajevo film festival.

"Market je pokrenut u cilju prezentacije i jačanja novih projekata iz cijeloga svijeta, a SFF postao je partner ovog projekta što će u budućnosti biti od velike pomoci bh. autorima", kazao je za Oslobođenje direktor SFF Miro Purivatra.

On ističe kako se bh. delegacija prije otvaranja Marketa susrela sa direktorom Berlinalea koji je izrazio svoju nadu da će se već naredne godine na Marketu naći i projekti bh. autora. "Na Marketu su ove godine od 350 prijavljenih odabrana 32 projekta iz čitavog svijeta. Za nadati se da ćemo naredne godine imati bar jedan projekat autora iz Bosne i Hercegovine", kazao je ministar Grahovac.