Kultura
74

Diklić o Juventafestu: Rastemo, ne znam gdje još postoji ovakav festival

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Organizatori Četvrtog međunarodnog festivala srednjoškolskog teatarskog festivala "Juventafest" predstavili su program i učesnike koji će svoj doprinos dati od 10. do 14. septembra 2016. godine.

"Zadovoljstvo je reći da je ovaj festival po svojim ponudama najbogatiji do sada. Dostavljeno je više od 50 aplikacija iz BiH, regiona i svijeta, a ponuda predstava je šarolika i bilo je teško napraviti selekciju", rekla je Jasna Diklić, direktorica festivala, koja je dodala da ovogodišnji žiri čine profesor Savo Anđelković, profesorica Jasna Žalica i glumica Amila Terzimehić.

Festival će biti obogaćen dodatnim sadržajima, bit će pozvani i koji nisu ušli u selekciju kako bi pratili predstave i kako bi učestvovali u četiri radionice koje će biti upriličene, kao i prethodnih godina.

"Festival raste, jedinstven je u regionu, a i ne znam gdje postoji festival koji je isključivo ciljan na srednjoškolsku populaciju, odnosno dramsko stvaralaštvo srednjoškolske populacije", zaključila je Diklić.

Selektorica programa Asja Krsmanović rekla je kako su predstave kvalitetne te da su nastale u manjim sredinama, u teškim uslovima, što ih čini dodatno dragocjenim.

"Od 50 aplikacija izabrali smo osam najboljih predstava izuzetnog kvaliteta, stilski i žanrovski potpuno različitih, ali koje su angažovane u promišljanju stvarnosti i onoga što ih okružuje", rekla je Krsmanović.

Među njima su predstave "Životinjska farma" iz Maribora, "N.A.G" iz Celja, "Ćelava pjevačica" iz Bečeja, "Bog" iz Kotora, "Zoo" iz Čakovca, "Alice, who the f*ck is Alice" iz Norveške, "Naglavačke – naličje Zemlje" iz Rusije, a iz BiH dolazi predstava "Virus" iz Bijeljine.

Institucije koje su prepoznale rad organizatora su Ambasada SAD-a u BiH, Raiffeisen banka, Federalno ministarstvo kulture, Fondacija za scenske, muzičke i likovne umjetnosti, Kantonalno ministarstvo kulture, Triglav siguranje, Općina Centar, Lutrija BiH, RCC, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Privredna banka i BH Telecom.

Partneri Juvente su Akademija scenskih umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, SSOT, Srednja ugostiteljska škola, Studentski domovi i Pozorište mladih.