Kultura
2

David Gilmore: Muziku ne stvaram radi novca

FENA
David Gilmore
David Gilmore
Muzika je umjetnost a ne biznis, i to je ono čemu sam uvijek stremio. Muziku ne stvaram radi novca, stvaram je radi vlastitog zadovoljstva, novac može uticati na brojne faktore u procesu stvaranja - izjavio je u petak američki gitarista David Gilmore na Muzičkim susretima 17. Jazz Festa Sarajevo, druženja izvođača ovogodišnje jazz smotre s mladim bh. muzičarima.

Gilmore će večeras nastupiti u dvorani BKC-a sa svojim Art of Ascension triom, kojeg pored njega čine basista Matt Garrison i bubnjar Gene Lake, koji su također bili gosti današnjih muzičkih susreta.

Gilmore je multiinstrumentalista koji pored gitare također nastupa na bubnjevima i perkusijama, i tokom karijere sarađivao je s brojnim značajnim imenima jazza poput Davea Douglasa, Cassandre Wilson i Waynea Shortera.

U razgovoru na Muzičkim susretima, Gilmore je govorio o svom novom albumu Numerology, kojim je, kako je rekao, pokušao da na numerički način opiše prirodni poredak.

Gilmore je i gostujući profesor na Muzičkoj školi Berkley i također je govorio o svom iskustvu rada s mladim muzičarima i njihovom podučavanju.

Garrison i Lake razgovarali su s mladim muzičarima o svojim jazz uzorima, međusobnoj saradnji u triju Art of Ascension i o svojim muzičkim uticajima.

Nakon američkog trija, s mladim muzičarima družio se još jedan od izvođača na ovogodišnjem Jazz Festu, norveški gitarista Evind Aarset, koji je i ranijih godina nastupao na Jazz Festu kao član ansambla Dhafera Youssefa, a ove godine predstavlja vlastiti projekat pod nazivom Dream Logic.

Aarset je također govorio o radu na novom albumu, koji je, kako je rekao, radio pod utiscima atmosfere iz filmova slavnog američkog režisera Davida Lyncha.

Norveški gitarista također će večeras nastupiti u dvorani BKC-a u 21 sat, nakon nastupa Art od Ascension trija.