Kultura
0

Danis Tanović predsjednik žirija Takmičarskog programa 19. SFF-a

Klix.ba
Predsjednik žirija za Takmičarski program - igrani film na 19. Sarajevo Film Festivalu bit će bh. reditelj Danis Tanović.

Tanović iza sebe ima višegodišnje iskustvo u igranim i dokumentarnim filmovima te je dobitnik više desetaka nagrada, među kojima je i najprestižnija - Oscar, koji je dobio za film "Ničija zemlja" 2001. godine.

Za ovaj film koji govori o ratnim dešavanjima, Tanović je dobio i Zlatni globus, nagradu Filmskog Festivala u Kanu i Evropske filmske akademije, te više od 40 internacionalnih priznanja, što ga čini najnagrađivanijim debitantskim filmom u historiji.

Motive rata Tanović koristi i u filmovima koji su  također postigli veliki uspjeh "Cirkus Columbia" i "Trijaža", u kojem glumi Colin Farell.

Tanović je rođen 1969. godine u Zenici, a odrastao je u Sarajevu, gdje je studirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Nakon što je Sarajevo palo pod opsadu proveo je dvije godine na prvim linijama odbrane snimajući za Armiju RBiH. Materijali koje  su Tanović i njegove kolege snimili na ovim opasnim misijama korišteni su za brojne filmove i medijske izvještaje o ratu u Bosni i Hercegovini. Svoju edukaciju Tanović je 1994. godine nastavio u Belgiji na INSAS filmskoj školi i počeo raditi kratke i dokumentarne filmove.

Godine 2005. Tanović je snimio igrani film na francuskom jeziku "Pakao" (L´enfer) u kojem su uloge ostvarili najznačajniji glumci francuskog filma, uključujući i Emmanuelle Beart, Karin Viard, Marie Gillain, Guillaume Canet, Jacquesa Gamblina, Jacquesa Perrina, Carole Bouquet i Jeana Rocheforta.

Njegov posljednji film "Epizoda u životu berača željeza" imao je svjetsku premijeru u okviru Takmičarskog programa Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen s dva Srebrena medvjeda – za film i najboljeg glumca Nazifa Mujića, te specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.