Sarajevo
0

Dani Silvija Strahimira Kranjčevića

FENA
Dani Silvija Strahimira Kranjčevića povodom sto godina od smrti tog vrsnog hrvatskog pjesnika bit će održani u Sarajevu od 29. oktobra do 1. novembra, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, Matice hrvatske u Sarajevu i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Manifestacija će započeti izložbom "Naš Silvije" u Galeriji MAK na sam dan pjesnikove smrti 29. oktobra, a simbolično će biti otvorena u 12.15 sati upravo kada je pjesnik preminuo, saopćeno je iz HKD "Napredak".

Postavku će otvoriti ambasador Republike Hrvatske Josip Vrbošić. Tom će prigodom biti predstavljena i obnovljena pjesnikova spomen-soba.

Istog dana u 19.00 sati u Franjevačkom medijskom centru bit će predstavljene dvije knjige izabranih djela Silvija Strahimira Kranjčevića iz edicije "Hrvatska književnost BiH u 100 knjiga".

O njima će govoriti prof. dr. Josip Baotić, prof. dr. Enver Kazaz i Mirko Marijanović.

U četvrtak, 30. oktobra u kući u kojoj je Kranjčević živio, ulica Telali 12, bit će otkrivena nova spomen-ploča.

Glumačka skupina Napretkove glavne podružnice iz Zagreba priredit će u petak, 31. oktobra u 19.00 sati u Napretkovom klubu Lira glazbeno-pjesničku večer "Pabirci iz života".

Na blagdan Svih svetih, 1. novembra u 14.30 polagat će se cvijeće na Kranjčevićev grob, a potom će biti slavljena Sveta misa na groblju Sv. Josip.

Nakon Mise će biti održan i prigodni omaž na pjesnikovom grobu.

Središnji događaj bit će svečana akademija u Narodnom pozorištu s početkom u 20.00 sati. Tom će prigodom o Kranjčeviću govoriti profesor Zdenko Lešić, nakon čega će biti izveden oratorij "Mojsije", djelo velečasnog Dragana Filipovića iz Mostara, koji je oratorij skladao ne temelju istoimene Kranjčevićeve pjesme.

Pored Simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije i Zbora Opere Narodnog pozorišta sudjelovat će i solisti Saša Jakelić (tenor) i Mario Zovko (bas), pod ravnanjem Julija Marića.

Ulaz na sve manifestacije je slobodan, uz naznaku da se besplatne ulaznice za svečanu akademiju mogu preuzeti u "Napretku" i na blagajni Narodnog pozorišta.

Partneri u organizaciji ovog projekta su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada Republike Hrvatske, ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH i Kantona Sarajevo, Narodno pozorište Sarajevo te Sarajevska filharmonija.

Događaj će biti održan pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.