Kultura
0

Dani njemačke kulture: Spomenici od balona

FENA
U okviru Dana njemačke kulture sutra će u Sarajevu na Akademiji likovnih umjetnosti biti predstavljen projekt "De/konstrukcija spomenika" i održano predavanje o temi "Politika pamćenja u Njemačkoj i građenje identiteta".

Dvogodišnji projekt Centra za savremenu umjetnost, Sarajevo, "De/konstrukcija spomenika", s još neizvjesnim završetkom (čeka se lokacijska dozvola za postavljanje tri nova "spomenika" u gradu), inspirirao je Sinu Greinert (politologinja) i Seana Rooneya (umjetnik) iz Berlina da organizuju radionicu za studente Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, pod nazivom "KOMAD PO KOMAD-građenje BAL[KA]ON umjetnosti".

Osnovni radni materijal su baloni, a finalni rezultat zajedničkog, jednonedjeljnog rada polaznika i voditelja radionice biti će balon-spomenik koji će studenti ALU "podići" 11. juna, na jednoj od centralnih gradskih lokacija (plato ispred Skenderije ili Trg ispred Narodnog pozorišta).

Namjera ovog projekta-radionice koji nastavlja osnovnu ideju "De/konstrukcije spomenika" je redefiniranje pojma spomenika i demonstriranje oblikovnih mogućnosti balona kao likovnog materijala.

Prezentaciju, predavanje i radionicu organizuje Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Ambasadom Savezne Republike Njemačke u Sarajevu.