Kultura
0

Danas završava 9. Sarajevo Film Festival

Klix.ba
Pjer Žalica & Saša Lošić ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu; Foto: Haris Memija
Pjer Žalica & Saša Lošić ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu; Foto: Haris Memija
Večeras, par minuta prije ponoći, bit će završen 9. Sarajevo Film Festival - najveći filmski festival u Jugoistočnoj Evropi.

Naime, u 21 sat u otvorenom kinu Vatrogasac počinje projekcija 177 minuta dugog filma Dogville, danskog reditelja Larsa von Triera. Odjavna špica ovoga filma bit će i posljednja na ovogodišnjoj smotri koja je obilovala programskim i organizacijskim novitetima i koju je pratilo preko 100.000 ljudi.

Prije početka ovoga filma bit će poznati pobjednici u takmičarskim kategorijama Sarajevo Film Festivala. Ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela nagrada bit će u Narodnom pozorištu u Sarajevu sa početkom u 20 sati i 15 minuta.

'Tajni put' u izmjenjenom terminu

Film 'Tajni put' bosanskohercegovačkog reditelja Ademira Kenovića posljednja je svjetska premijera ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Jedan od najskupljih evropskih filmova u posljednjoj deceniji, proizveden je 2001. godine, a glavne uloge u kostimiranoj srednjovjekovnoj drami igraju John Torturo i Tara Fitzgerald.

Ova, posljednja svjetska premijera, razlikovat će se od dosadašnjih po vremenu i mjestu radnje. Tajni put neće biti prikazan u Narodnom pozorištu u Sarajevu, već u najvećem festivalskom kinu, Open air Metalac.

Također, zbog ceremonije dodjele nagrada ovogodišnjeg SFF-a, projekcija 'Tajnog puta' neće početi u uobičajenom vremenu za Metalac, već nešto kasnije, u 21 sat, a prisustvovat će joj i reditelj Ademir Kenović, koji je inače i producirao filmove 'Gori vatra' i 'Ljeto u zlatnoj dolini'.