"Pravo ljudski"
0

Danas osam filmova i otvaranje zoomiraj prava

FENA
Na programu "Pravo ljudski" filmskog festivala o ljudskim pravima danas je osam filmova, među kojima su tri u takmičarskoj selekciji "Betonski faraoni“- Bugarska, "Al-Halqa - U krugu pripovjedača“ - Njemačka, "AutoMat" - Češka Republika, te dva zanimljiva ostvarenja u selekciji re:versus - "Aisheen, još uvijek živi u Gazi“, te "Igra smrti“.

Svjetsku premijeru imat će i film holandskog režisera Niels van Koevordena "Posttraumaticstressyndrome“. Riječ je o kratkom dokumentarnom portretu koji prikazuje kako Izet i Biserka, inače iz Sarajeva, pokušavaju krenuti dalje u svojoj novoj zemlji, petnaest godina nakon rata.

Također, večeras u 19.30 u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici otvara se program za mlade "Zoomiraj prava" evropskom premijerom filma "Djevojke iz Phnom Penha“, Matthewa Watsona.

Drugog dana ovog festivala o ljudskim pravima, publika je imala priliku pogledati tri filma u takmičarskoj konkurenciji "Ja sam spomenik samom sebi“, "Moja izgubljena generacija“ i "Flaxman“, te još tri filma u selekcijama Pod haubom ("Nela), Kratki Kung-fu ("Tmina dana“), te re:versus ("48“).

Poslije svake od tri projekcije iz takmičarskog programa, upriličeno je i doksanje s autorom ili glavnim protagonistima koji su razgovarali o svojim ostvarenjima, saopćeno je iz ovog festivala.