Dan sjećanja na žrtve genocida
4

Dan ljudskih prava na SFF-u 11. jula

Anadolija
U povodu 11. jula Dana sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, Sarajevo Film Festival (SFF) bit će sutra domaćin Dana ljudskih prava.

Dan ljudskih prava održava se uz podršku Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini i švicarskog Ministarstva vanjskih poslova, a u okviru Takmičarskog programa – dokumentarni film.

"Ovogodišnje posebno izdanje programa Dana ljudskih prava koje će se održati 11. jula 2012. posvećeno je sjećanju na genocid počinjen u Srebrenici prije sedamnaest godina. Koristeći film kao medij, Festival želi široj publici predstaviti važne pojedinačne i kolektivne priče koje svjedoče o stanju ljudskih sloboda danas. Cjelodnevni program posvećen ljudskim pravima uključuje, osim filma, i raznovrsne druge aktivnosti – prezentacije knjiga, panele i izložbe", saopćeno je iz SFF-a

Uz ostale događaje i projekcije, Dan ljudskih prava će prikazati film "Posvojenik". reditelja Marcusa Imbodena, ovogodišnjeg predstavnika Filmskog festivala u Ženevi i Foruma za ljudska prava, nakon čega će uslijediti konferencija pod nazivom Ljudska prava – fikcija ili realnost?

Nakon ove konferencije biće održana promocija knjige fotografija Bosna 1992-1995.

Konferencija Ljudska prava – fikcija ili realnost? održat će se u 15.30sati u Kinu Meeting Point.

Filmski stvaraoci, ali i aktivisti, Nenad Puhovski, Aida Begić, Šejla Kamerić, Jasmila Žbanić, Danis Tanović, filmolog Sanjin Pejković, pozorišni reditelj Andrej Nosov i fotograf Zijah Gafić započet će diskusiju na temu da li su ljudska prava danas fikcija ili stvarnost. Razgovarat će o njihovim iskustvima i načinu na koji se oni, kroz svoj rad, odnose prema problemima ljudskih prava.