24 izdanje
33

Čović u Mostaru otvorio Dane Matice hrvatske Mostar - Mostarsko proljeće 2022

G. Š.
Izložbom Umjetničke galerije BiH "Prva gimnazija: učitelji, učenici, umjetnici" u četvrtak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru je otvoreno je 24. izdanje Dana Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće 2022.

Manifestaciju je proglasio otvorenom predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i pokrovitelj manifestacije.

"Siguran sam da u ovom sivilu različitih iskušenja koje imamo u zadnje dvije godine na prostoru Evrope, pomjeranja naroda i na milione onih koji napuštaju svoje domove, da mi danas možemo u Mostaru slati malo drugačije slike. Zbog toga jedno veliko hvala svima vama koji ste dali doprinos da ponovo 'oživimo' i ovu godinu", kazao je Čović.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović je kazao kako su na Dane Matice hrvatske donijeli izložbu na koju su izuzetno ponosni.

"Riječ je o izložbi djela iz našeg prebogatog fundusa koji broji preko šest hiljada djela renomirane, reprezentativne vrijednosti ovaj put koncipirane povodom značajne godišnjice Prve sarajevske gimnazije", kazao je Krsmanović.

Ističe kako je za tu gimnaziju dovoljno reći samo da ju je pohađao i nobelovac Ivo Andrić, a uz njega još brojni uglednici umjetničke i društvene scene BiH.

Predsjednica Matice Hrvatske Mostar Ljerka Ostojić naglasila je kako je Mostarsko proljeće manifestacija kakvu zaslužuje svaki pravi grad, dostojan da se nazove gradom, što kako je istaknula Mostar jeste.

Naglasila je da manifestacija sa izuzetno bogatim programom koji obuhvata književne, likovne, teatarske i muzičke sadržaje traje do 9. juna i da se održava i izvan Mostar, tako da će se programski sadržaji održavati i u Travniku, Posušju i Čitluku te ponuditi svakome po nešto.

"Neka bude s osmijehom, neka bude u veselju i ljepoti i neka nam bude lijepo i nezaboravno i ovogodišnje Mostarsko proljeće", poručila je predsjednica Matice Hrvatske Mostar.

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Mostaru završavaju 9. juna koncertom Sarajevske filharmonije i solista NP Sarajevo.