Kultura
472

Carski ruski balet oduševio publiku: Spektakl "Labuđe jezero" izveden u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Baletni spektakl "Labuđe jezero" koji je premijerno u glavnom gradu BiH izveo ansambl Carskog ruskog baleta oduševio je sarajevsku publiku koja je umjetnike nagradila dugim i gromoglasnim aplauzom.

Sarajevska Zetra bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, a tražila se i karta više. Organizatori spektakla pustili su u prodaju i dodatne karte koje su rasprodane "brzinom svjetlosti". Baletni čarobnjaci upriličili su maestralnu izvedbu a sve je popraćeno spektakularnom scenom, vrhunskim razglasom, rasvjetom i velikim projekcionim platnima kako bi svi mogli vidjeti svaki pokret na sceni. Publika je pratila svaki dio bez daha.

Ovo je prvo gostovanje ovog ansambla u Sarajevu. Potom će uslijediti gostovanje u Tuzli i Bihaću.

Balerina Lina Seveliova igrala je glavne uloge Odette i Odilije, dok je u Nariman Bekzhanov u ulozi princa Siegfrieda. Oboje su pokazali vrhunske baletne tehnike.

Carski ruski balet, koji se svrstava u sami vrh svjetske baletne scene, zahvaljujući bogatom repertoaru, virtuoznom plesnom umijeću, prekrasnim kostimima Bolshoi i Mariinsky teatra te fantastičnoj scenografiji, u godini koja je pred nama, planira 215 izvedbi.

U okviru velike svjetske turneje, ansambl koji sačinjavaju umjetnici iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma predstavit će se publici u 21 zemlji na 5 kontinenata. Njihovu čaroliju tako će vidjeti oko 215.000 ljudi širom svijeta te 2.150.000 TV i web gledatelja.

O ansamblu

Plesni ansambl Carskog ruskog baleta (Imperial Russian Ballet) osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solist Boljšoj Teatra, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i za koreografiju te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe Igor Mišejev Folk Dance na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, majke kraljice ruskog baleta te simbola Boljšoj teatra, koja postaje njihovim počasnim predsjednikom. Plesni ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije: Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela i plesnim uradcima suvremenih autora.

O predstavi

"Labuđe jezero" je najpopularnije djelo svjetskih baletnih repertoara tokom posljednjih sto trideset godina od svog nastanka, postalo je sinonim za baletno pozorište. Melodramatična ljubavna priča o dobru i zlu jednako može pripadati legendama bilo kojeg naroda, dok veličanstvena muzika romantičnog i osjećajnog Čajkovskoga i dijelovi koreografije Petipaa i Ivanova, kojih se dijelovi, poput muzejskih dragocjenosti čuvaju u gotovo svakoj izvedbi, uvijek iznova pobuđuju oduševljenje širom svijeta. Kao svi romantični baleti, i ovaj traži maksimalnu sinkronizaciju ansambla i perfekciju izvođenja, pa je jedno od najtežih iskušenja za svaki baletni ansambl, dok uloga Odette/Odilije do danas predstavlja vrhunac umjetnosti svake klasične balerine.