Kultura
30

Carolyn Dorfman Dance Company 22. februara u Sarajevu

FENA
Prestižna plesna američka kompanija Carolyn Dorfman Dance Company predstavit će se ovdašnjoj publici 22. februara gostujući u okviru programa Festivala "Sarajevska zima", izvodeći multimedijalnu predstavu "Unutrašnji dizajn", koja je kreirana na kompozicije Sarajke Svjetlane Bukvić.

Potvrdila je to Feni selektorica plesnog programa Festivala Belma Čečo Bakrač, naglašavajući da će ova kompanija u Sarajevu gostovati uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Riječ je o modernom plesu, a muziku za komad napisala je Sarajka Svjetlana Bukvić koja živi u New Yorku i radi na New York University, gdje predaje elektronsku muziku.

"Ona je istaknuta kompozitorica i napisala je muziku za komad 'Unutrašnji dizajn', a newyorška publika s oduševljenjem je propratila predstavu, dok ju je kritika ocijenila odličnom", kazala je ona.

Čečo Bakrač podvlači da će Svjetlana Bukvić 22. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo prvo izvesti vlastiti koncert, a potom će kao njeni gosti nastupiti članovi ansambla kompanije Carolyn Dorfman Dance Company.

Također, gostovanje ove trupe u Sarajevu neće biti završeno tim nastupom. Koreografkinja Carolyn Dorfman, po kojoj se trupa i zove, održat će i dvije plesne radionice - jednu namijenjenu svim umjetnicima, a drugu namijenjenu isključivo plesačima.

Selektorica Čečo Bakrač vjeruje da će igrači uživati u ovoj saradnji, te da će im sigurno goditi razmjena iskustava s tom koreografkinjom i igračima koji će doći u bh. prijestolnicu.

Za učešće na radionicama mogu se prijaviti svi koji vole ples i balet, a naročito plesači, baletski umjetnici i oni koji su na putu da to postanu.

Koreografije Carolyn Dorfman, koja je jevrejskog porijekla, inspirisane su ljudskim bitisanjem, životom i smrću, ljudskim dramama te svim što je tišti kroz njeno porijeklo.