Kada dom postane scena
14

Spoj New Yorka i Sarajeva: Uskoro online premijera Baleta "Sami/Zajedno"

L. K.
Proteklih mjeseci, tokom izolacije zbog pojave koronavirusa, dvije umjetnice Carolyn Dorfman, koreografkinja i vlasnica plesne kompanije Carolyn Dorfman Dance iz New Yorka, SAD i Belma Čečo-Bakrač, koreograkinja Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) udaljene miljama jedna od druge, ponovo su radile zajedno, ovoga puta online.

Jednako pogođene istim problemima izolacije, radom od kuće, vrijeme koje nisu mogle provoditi u pozorištima i baletskim salama, u kojem nisu mogle stvarati, učinile su radnim, na drugi način. Na jednoj od online platformi okupile su petnaest plesača iz svojih kompanija, te zajedno sa njima vježbale, razgovarale i stvarale. Odlučile su da svoj rad, potpuno različit od svega onog što su inače radile, predstave na način na koji je i nastao, u virtualnom prostoru i uz pomoć novih medija.

Sam naziv ovog projekta "Sami/Zajedno" ("Alone/Together") govori o tome kako su se plesači i stvaraoci u baletskoj umjetnosti osjećali i kako su doživjeli novi način rada, kako im je zajednički rad pomogao da se ne osjećaju usamljeno, napušteno, izolovano.

Plesači cijelog svijeta bili su, i još uvijek su, pogođeni na specifičan način novonastalom situacijom; predstave su otkazane, probe i vježbe prolongirane, festivali i edukacije stopirani. Njihove scene postaju njihovi domovi, njihova scenografija kućni namještaj, kostim - udobna trenerka, medij njihovi telefoni, laptopi i kompjuteri.

Sati koje su umjetnici Carolyn Dorfman Dance kompanije i Baleta NPS proveli zajedno radeći, pomogao im je da pobjegnu od aktuelnih problema, sopstvenih razmišljanja i učinio, da koliko je bilo moguće, održe svoju fizičku formu i kondiciju. Svoja osjećanja o ovoj temi i ovoj saradnji kroz muziku je iskazala njujorška kompozitorka Svjetlana Bukvić, rođena u Sarajevu, te na taj način uzela učešće u projektu "Sami/Zajedno". Premijeru video projekta "Sami/Zajedno" imaćete priliku pratiti u srijedu 15. jula 2020. godine sa početkom u 21:00 sati po našem vremenu, odnosno u 15:00 sati DST putem ovog linka.

Video će nakon premijere biti dostupan i na YouTubeu, Vimeu i Instagramu.