Proglašenje nagrađenih
0

"Čaj zaborava" najbolji film festivala u Banjaluci

Sarajevo-x.com
Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih ostvarena završen je Drugi međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2009", festival koji je okupio ljubitelje animacije iz cijelog svijeta.

Nagradu za najbolji film festivala, u iznosu od 3.000 eura, dobio je film "Čaj zaborava", Francuskinje Sandre Demazijer. Nagrada žirija za kreativnost i umjetnički izraz dodijeljena je filmu "Note", hrvatskog animatora Marka Meštrovića.

Nagradu za najbolji film festivala, u iznosu od 3.000 eura, dobio je film "Čaj zaborava", Francuskinje Sandre Demazijer. Nagrada žirija za kreativnost i umjetnički izraz dodijeljena je filmu "Note", hrvatskog animatora Marka Meštrovića.

Sandra Demazijer i Marko Meštrović, režiseri nagrađenih filmova nisu krili svoje oduševljenje na ceremoniji zatvaranja festivala.

  • Cijela ekipa koja je radila na filmu "Note" oduševljena je nagradom. Za sve nas koji se bavimo filmom, veoma puno znači kada drugi pozitivno ocijene naš rad, a posebno kada je riječ o takvim imenim iz svjetske animacije kao što je slučaj sa ovogodišnjim žirijem Festivala "BANJALUKA 2009", rekao je Meštrović.

Sandra Demazijer, dobitnica nagrade za najbolji film prvi put je u Bosni i Hercegovini i oduševljena je nagradom.

  • Kada sam dobila poziv iz Banjaluke i kada su me obavijestili da sam pobijedila na Festivalu, bila sam veoma uzbuđena. Drago mi je što su članovi žirija i publika dobro prihvatili moj film i jedva čekam da budem u Banjaluci i iduće godine kao član žirija, rekla je Demazijer.

Festival je zatvoren projekcijom prvog srpskog dugometražnog animiranog filma za odrasle, Technotise - Edit i ja, srpskog autora Alekse Gajića.

Posljednjeg festivalskog dana publika je mogla da uživa u autorskoj retrospektivi ruskog animatora Aleksandra Tatarskog. Filmovi ovog autora dobili su brojne festivalske nagrade, a film „Laku noć, djeco“ uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda po broju prikazivanja.

Na ovogodišnjem festivalu prikazan je i izbor najboljih filmova sa prijateljskog festivala animiranog filma u Neumu. To je program od sedam animiranih filmova iz cijelog svijeta, među kojima je i film ‘’Tolerancija’’, autora Ivana Ramadana, koji je prošle godine na banjalučkom festivalu dobio nagradu žirija.

Žiri ovogodišnjeg festivala činilo je pet članova i to prošlogodišnja dobitnica glavne nagrade festivala Wiola Sowa, Stojan Dukov, Mihail Aldašin, Nedžad Begović i Aleksa Gajić.

Ove godine, festival je osim u Banjaluci, održan i u još tri grada u BiH - Sarajevu, Gradišci i Mrkonjić Gradu.

Najveće zadovoljstvo organizatorima festivala pričinila je velika zainteresovanost najmlađih za ovaj vid umjetnosti, kao i veliki odziv publike, pune bioskopske dvorane i pozitivni utisci o festivalu.

Pokrovitelji festival, bez čije pomoći i podrške ova manifestacja ne bi mogla biti organizovana su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Savjet ministara Bosne i Hercegovine i Grad Banja Luka.