Tužan dan za BiH
85

Brojne kolege i prijatelji opraštaju se od akademika Dževada Karahasana

L. R.
Dževad Karahasan (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dževad Karahasan (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon vijesti o smrti književnika i akademika Dževada Karahasana, brojne kolege, prijatelji i poznanici oprostili su se emotivnim porukama.

Poruke koje su mu uputili samo govore koliko je ovaj književnik bio cijenjen kao autor, ali i profesor. Među njima su i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, glumac Nermin Tulić, ali i reditelji Danis Tanović i Dino Mustafić.

"Sa velikom tugom primila sam vijest da je preminuo naš veliki književnik, profesor i akademik Dževad Karahasan. Bio je jedan od najznačajnijih evropskih pisaca današnjice, kosmopolita, nezamjenjiv graditelj književnih mostova Sarajeva i Bosne i Hercegovine sa evropskim narodima i zemljama", napisala je gradonačelnica Karić na početku svoje objave na Facebooku.

"Dževadovim odlaskom Sarajevo i Bosna i Hercegovina ostali su bez jednog od onih ljudi koji ovaj svijet čine hrabrijim, ljepšim i plemenitijim. Dragi, veliki bosanski čovječe, ostajemo u tuzi, ali ćemo te vječno pamtiti, po tvom svjedočenju dobrote i ljubavi prema svakom čovjeku", napisala je Karić.

Navela je i da je bio jedinstven kako u svojoj umjetnosti tako i u ljudskosti, uvijek pun strasti i života. Posebno je istakla njegov opus kao važan dio kulturnog naslijeđa BiH.

"Ode i Dževad Karahasan.Zbogom prijatelju. Počivaj u miru", napisao je glumac Nermin Tulić.

"Umro je Dževad Karahasan. Nemam riječi da opišem tugu koju osjećam. Umro je dragi prijatelj, divni profesor, veliki čovjek koji me puno toga naučio. Hvala za sve dragi Profa", napisao je Tanović na svom Twitter profilu.

"Dragi profa, hvala za sve što ste me naučili. Još mnogo toga bih volio da pitam i shvatim o umjetnosti i životu o novim idejama, teškom vremenu i zebnjama za budućnost. Niko nije bio pažljiviji i bolji sagovornik od Vas. Počivajte u miru", podijelio je reditelj Dino Mustafić na svom Twitter profilu.

Podsjećamo, bolest s kojom je vodio bitku dvije godine je uznapredovala. Operativni zahvat, mukotrpna zračenja, razne terapije, i konstantni nadzor austrijskih ljekara nisu u potpunosti uspjeli zaustaviti zloćudnog neprijatelja.