Centar Pompidou
0

Braco Dimitrijević među izlagačima u Parizu

FENA
Centar Pompidou u Parizu
Centar Pompidou u Parizu
Reprezentativna izložba savremene evropske umjetnosti, uglavnom iz centralne i istočne Evrope, predstavit će od sredine aprila u Centru Pompidou u Parizu radove više od 50 umjetnika, među kojima su i neki od najuticajnijih autora s prostora bivše Jugoslavije.

Izložba "Prelazeći nacije i generacije - obećanja iz prošlosti" (Crossing nations and generations, Promises from the past) još jedna je u nizu velikih postavki inspiriranih 20-godišnjicom pada Berlinskog zida, a prema navodima Bobura, predstavlja pogled na staru podjelu Evrope na Istok i Zapad i novo propitivanje ideje o istoriji umjetnosti kao nečemu linearnom i kontinuiranom, počev od 50-ih godina 20. vijeka.

Centar Pompidu želi tom izložbom da predstavi javnosti umjetnike čije su djelo i tematika obilježili scene u njihovim zemljama, ali i da istakne njihov uticaj na međunarodnu umjetničku scenu, posebno mlađe generacije.

Bit će izloženo 160 radova u svim disciplinama, a među umjetnicima koji učestvuju su srpski umjetnici Marina Abramović, Raša Todosijević, Neša Paripović i Dimitrije Bašićević Mangelos, Sanja Iveković, grupa Gorgona, Tomislav Gotovac, Julije Knifer, David Maljković, Goran Trbuljak, Vojin Bakić, Dalibor Martinis i Mladen Stilinović iz Hrvatske, Braco Dimitrijević iz BiH, Irwin, Marjetica Potrč, grupa OHO iz Slovenije i drugi.

Izložba će biti otvorena 14. aprila u Južnoj galeriji Centra Pompidu, u prostoru koji je osmislila Monika Sosnowska, predstavnica Poljske na Bijenalu u Veneciji 2003. godine. Posebnu instalaciju, koja će predstaviti arhivsku građu u vezi s bivšim istočnim blokom, imat će i slovenački umjetnik Tobias Putrih.

Izložba će biti otvorena do 19. jula.