Kultura
0

Bosanski Novi: Otvorena Likovna kolonija Rakani

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Galeriji u Bosanskom Novom otvorena je Likovna kolonija Rakani izložbom djela nastalih tokom prošlogodišnje Kolonije.

U Koloniji učestvuju Petar Spasić iz Leksovca, Dragan Novaković iz Beograda, Maja Dodig, Veso Sovilj, Nikolina Vuleta i Branko Jungić iz Banje Luke, Sanja Hasić iz Prijedora, Radoslav Tadić iz Drvara, Irma Merdanović iz Bihaća, te Dalibor Rađenović i Davor Mulalić iz Bosanskog Novog.

"Mora se posebno naglasiti da je dio galerijskog prostora uređen za stalnu postavku izabranih djela iz fundusa Likovne kolonije Rakani, što govori o značaju ove manifestacije za naš grad", rekla je Stuparova tokom sinoćnjeg otvaranja. Načelnica opštine Bosanski Novi Snježana Rajilić najavila je da će dio izložbenog prostora biti obezbijeđen i u Vijećnici u Bosanskom Novom, čija je rekonstrukcije u toku.

Rajilićeva je, otvarajući izložbu, poželjela umjetnicima ugodan boravak. "Vaša djela su dio naslijeđa koje čuva naš grad i kojima se ponosi", rekla je ona. Direktor Kulturno-obrazovnog centra Danko Vinčić ocijenio je da su kontinuitet i tradidicija Kolonije, koja se održava od 1985. godine, vidljivi u kvalitetu djela koja učesnici stvaraju.

Akvarelista Dragan Novaković poklonio je sinoć Galeriji akvarel koji je započeo učestvujući u Likovnoj koloniji Rakani 1986. godine, a koji je završio ove godine. Novaković, koji ove godine po drugi put učestvuje na Koloniji, poklanjajući akvarel rekao je da se ta slika vratila kući. Likovna kolonija Rakani pokrenuta je 1985. godine na inicijativu slikara Boška Karanovića i Stojana Ćelića, i od tad se održavala svake godine, a tradicija je prekinuta samo tokom proteklog rata.

Od samog nastanka Kolonije učesnici Galeriji ostavljaju po dva djela, tako da njen fundus sada čini 430 slika. Ovogodišnja Kolonija bit će završena 18. avgusta.