Rezime rada
14

Bogata godina jubileja u BKC-u u Tuzli, za 50.000 posjetitelja realizirali 210 događaja

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Bosanski kulturni centar (BKC) u Tuzli ovu godinu ostavlja iza sebe sa odličnim rezultatima, a shodno realizaciji 210 događaja nalazi se na poziciji najaktivnije ustanove kulture u Tuzlanskom kantonu. U godini na izmaku posjetilo ih je okvirno 50 hiljada posjetitelja.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u godini u kojoj je obilježio jubilej dvije i po decenije od osnivanja, je realizirao 210 događaja, programa i manifestacija, koje je posjetilo okvirno 50 hiljada ljudi.

Kako su naveli u godišnjem rezimeu iz ove ustanove kulture, publika je imala priliku pogledati 16 izložbi, 10 projekcija filmova, 17 pozorišnih predstava, 21 manifestaciju i šest festivala. Održano je 15 koncerata, 27 promocija knjiga i čak 98 kongresnih aktivnosti, koje uključuju programe za značajne datume i događaje, sajmove, seminare, okrugle stolove, javne tribine, prezentacije te promocije.

"Tuzla i Tuzlanski kanton su rasadnici pjevača, a naš grad je imao dugu tradiciju horskog pjevanja te smo se odlučili i na osnivanje profesionalnog vokalnog ansambla koji broji od devet do 12 pjevača. Nakon prvog nastupa smo zaključili da trebamo imati u konačnici vokalno-instrumentalni ansambl koji će kao takav početi djelovati od januara iduće godine. Skupa će izvoditi širok repertoar sa etno, pop, umjetničkom i duhovnom muzikom. Oni će u narednom periodu, odnosno u 2023. imati cjelovečernji koncert", kazala je stručna saradnica za muzičku djelatnost Mirela Ibrahimović – Mehanović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ove godine BKC Tuzlanskog kantona je ugostio velika imena ovdašnje muzičke scene poput Vlatka Stefanovskog i Josipe Lisac. Nakon decenija čekanja bili su domaćini jednog mjuzikla, organizovali kniževne večeri vrhunskih pisaca kao što su Dževad Karahasan, Abdulah Sidran ili Hadžem Hajdarević te su bili domaćini regionalnih hit predstava,"Kakva ti je žena takav ti je život" i "Ako sam žena nisam konj", koje su imale pet rasprodatih izvedbi.

Pored brojnih događaja koje je BKC realizovao kao koproducent ili tehnički organizator, u 2022. godini je nastavljeno i sa organizacijom događaja u vlastitoj produkciji, ali i tendencijom umrežavanja više ustanova i organizacija s ciljem zajedničkog kreiranja programa.

"Mi u 2023. ulazimo sa novinama, među kojima je i vokalno-instrumentalni ansambl za koje ćemo obezbijediti sve neophodne uslove. Također, novina će biti i dvije vlastite produkcije teatarskog sadržaja te u saradnji sa Akademijom dramskih umjetnosti ćemo realizirati djela značajnijih autora svjetske dramske scene, sa kojima ćemo se prijaviti i na regionalne festivale", naveo je stručni suradnik za produkciju Hazim Mujčinović, istaknuvši da galerijska djelatnost počinje sa djelovanjem već u februaru iduće godine.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Tuzlanski BKC programsku godinu tradicionalno završava Svečanim novogodišnji koncertom koji realizuje sa mješovitim horom. Koncert će biti održan u velikoj dvorani, 28. decembra u 19 sati.

S druge strane, ovaj BKC kvalitetne programske aktivnosti realizirao je uprkos činjenici da se suočava sa određenim problemima, o čemu je govorio direktor ustanove Sead Muminović.

"BKC nema upotrebnu i građevinsku dozvolu i probleme u zemljišno-knjižnim izvadcima sa uknjiženih 1.800 kvadratnih metara, dok je ukupna površina okvirno dvije i po hiljade kvadratnih metara. Zbog tog neodstatka objektivno nismo u prilici napraviti značajnije iskorake, a između ostalog ne možemo učestvovati na evropskim predpristupnim fondovima. S tim u vezi ćemo pokušati uraditi projekat izvedenog stanja, a u saradnji sa nadležnim institucijama pokušati riješiti probleme imovinskog statusa", kazao je Muminović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Rješavanjem navedenih problema, tuzlanski BKC dobit će priliku i za uređenje scene, što će utjecati i na poboljšanje kvaliteta usluga, odnosno programskih aktivnosti koje realiziraju za sve ljubitelje umjetnosti i kulture.