Mostar
0

Bogat program na ovogodišnjim Šantićevim večerima poezije

FENA
Danas je održana konferencija za medije povodom ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije u organizaciji SPKD Prosvjeta Gradski odbor Mostar. Na konferenciji je bilo riječi o samoj nagradi, njenom značaju, kao i o programu ovogodišnje manifestacije.

Pored ostalog, publika će ove godine imati priliku čuti “Kvartet Nevski” iz Beograda, koji će nastupiti pod pokroviteljstvom Beogradske filharmonije i po preporuci njenog direktora Ivana Tasovca, pogledati monodramu “Ćorkan” u izvedbi sarajevskog glumca Harisa Burine i predstavu “Kvartet” Prijedorskog pozorišta.

Ljubitelji poezije uživaće u večeri posvećenoj mostarskom pjesniku Osmanu Đikiću - tom prilikom će se prikazati kratki crno – bijeli film sa snimcima sahrane pjesnika. Biće upriličeno i veče živih pjesničkih legendi regije, kao i veče suvremenih pjesnika.

Projekcija filma “Moj brat Aleksa" bit će povod da se u gradu na Neretvi tom prilikom publici poklone akteri ovog kultnog filma snimanog u Mostaru. Biće, pored toga, upriličena izložba posvećena onovremenim publikacijama mostarskih Srba u privatnoj postavci novinara Zlatka Serdarevića, okrugli sto na temu korelacije Šantićevog i našeg vremena, sa eminentnim jezikoslovcima i piscima. Uz to će se predstaviti i dvojezično izdanje Šantićevih pjesama štampano i objavljeno u Češkoj republici, čiji je izbor upriličio dobitnik Šantićeve nagrade, pjesnik Stevan Tontić. “Šantićeve večeri poezije 2012.” započinju 7. rujna, a završavaju se 15. dodjelom Šantićeve nagrade.

Nagrada se, po riječima potpredsjednika Prosvjete, Veselina Gatala, sastoji od novčanog dijela - 5 000 KM, te simboličnih predmeta: Šantićevog štapa i šešira. Drugi potpredsjednik SPKD Prosvjeta Gradski odbor Mostar, profesor Ranko Čvoro, kratko je podsjetio na tradiciju i značaj Šantića i Šantićevih večeri za promicanje univerzalnih ljudskih vrijednosti i poboljšanje kulture življenja u Mostaru. Portparol Šantićevih večeri, Minja Pejanović, ukazala je na to da će središnje mjesto održavanja manifestacije biti novoobnovljeni Vladičanski dvor u Mostaru; u Šantićevom rodnom Brankovcu, a dio programa će biti održan u prostorijama HD herceg Stjepan Kosača, na maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta, na lokacijama u Starom gradu, te jednim dijelom i u Nevesinju. Šantićevu nagradu će dodijeliti prošli dobitnik, pjesnik Đorđo Sladoje.

Jedan od potpredsjednika SPKD Prosvjeta gradski odbor Mostar, Veselin Gatalo, podsjetio je na propozicije natječaja. Na mostarsku adresu “Konak 7” treba poslati knjigu (zbirku pjesama) u pet primjeraka, objavljenu unutar tri protekle godine, kraću biografiju i kontakte, sa naznakom “Za Šantićevu nagradu”, rok za slanje je do 31. 7. ove godine.

Gatalo je spomenuo i štampanje i predstavljanje zbirke pjesama jedne od legendi Mostara i najpoznatijeg mostarskog “treš” pjesnika. Riječ je o pjesmama Mehmeda Umačkića, Mostaru i svijetu poznatijeg kao Meho Džeger, kao i predstavljanju njegovih sabranih djela od strane Mostarca dr. Nine Raspudića, poznatog talijaniste i profesora Zagrebačkog sveučilišta.