Kultura
40

BIMF-ov trijumf ljubavi: Večeras se svečano otvara 10. Internacionalni muzički festival

Klix.ba
BIMF deseti rođendan proslavlja na unikatan i nesvakidašnji način, uvertirom pred otvaranje pod nazivom “Koracima Betovena”. Ovo je specijalni program gdje će djeca zajedno s "velikim čikama i tetama" učiti komponovati za "svjetsku premijeru" zajedničke kompozicije koje će izvesti Zagrebački solisti.

Na ovaj način BIMF razvija samopouzdanje kod djece, ali i odraslih, te započinje svoju drugu deceniju njegujući univerzalni jezik koji ne zahtijeva prevodioca – muzičku kompoziciju. Deseti BIMF poziva svu djecu Sarajeva da se pridruže Betovenovim koracima!

Sam koncert otvaranja festivala je veċ tradicionalno u izvedbi sjajnih Zagrebačkih solista, a ove godine je i humanitarnog karaktera. Zagrebački solisti su samoinicijativno odlučili donirati ovogodišnji honorar u svrhu pomoċi poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini, što je istinski čin ljudskosti i veličine vrhunskih umjetnika.

Ovo je ujedno i presedan u Sarajevu i Zagrebački solisti su prvi u sferi klasične muzike u Sarajevu koji doniraju svoj honorar.

"Pozivamo sve da nam se pridruže i podrže njihovu humanu i ljudsku misiju", poručuju organizatori.

Sam koncert otvaranja festivala predstavlja pored tradicionalnog repertoara koji uključuje i slavna Vivaldijeva godišnja doba i dvije svjetske premijere, kompoziciju djece iz SOS porodica “Moj prijatelj Betoven i ja”, te kompoziciju Zemire Masleša “Ja sam čekala tebe”.

Drugi koncert predstavlja američkog pijanistu Jeffrey Swanna, a sam koncert je svojevrsni muzički vremeplov u period pred početak Prvog svjetskog rata, i sarajevska publika ċe imati rijetku priliku da čuje kompozicije napisane u periodu 1913/1914 godine kad je pojam rata svjetskih razmjera još uvijek bio nepoznanica.

Treći koncert slavi desetogodišnju saradnju s Horowitz Foundation i Horowitz svjetskim takmičenjem za pijaniste. Ove godine u ime Horowitz Foundation stiže ukrajinski pijanista Ilya Zuiko koji ċe predstaviti dirljiv program posvećen Šopenu kao najpoznatijem ratnom izbjeglici ikad u historiji muzike (a i šire), te vrhunsku “Appassionata” klavirsku sonata, koju je Betoven tretirao kao orkestralno djelo prepuno strasti i emocija.

Simbolički, ovaj koncert se osvrće na periode ratova, ali i slavi ljepotu muzike i čistoću ljudske duše i istinskih vrijednosti.

  1. BIMF zaključuje svoju prvu deceniju postojanja s dva programa podjednako značajna: muzičkim kampom za djecu iz SOS porodica pod nazivom “Učimo orkestraciju!” i izložbom mini-me klavira pod nazivom “KLAVIR = Betovenovo dijete!” koja nakon BIMF koncertne sezone prelazi u prostor Magaze na Baščaršiji. Zašto klavir kao Betovenovo dijete?

Betoven je osoba koja (koliko nam je poznato) nije imao svoju biološku djecu, ali su njegova metafizička djeca svakako njegove kompozicije i, manje poznato, klavir. Upravo Betoven je zaslužan da klavir izgleda danas kako izgleda, i aktivno je radio na njegovoj nadogradnji u toku svog života. S druge strane, djeca iz SOS porodica su djeca čiji biološki roditelji nisu uz njih u fizičkom smislu, djeca koja su prepuna ljubavi i koji su naši budući Betoveni, njegovi metafizički nasljednici.

Na ovaj način zaokružujemo prvu deceniju postojanja BIMF-a i najavljujemo nastavak misije u našoj drugoj deceniji s novim programom “Šopen projekt” koja predstavlja brak između najboljeg kulturnog proizvoda u BiH danas (film) i muzike! Šopen je kompozitor s uvijek prepoznatljivom emocijom u svojoj muzici, a to je nostalgija. Nostalgija je produkt posttraumatskog stress sindroma kog je doživio kao vrlo mlada osoba u Beču pri spoznaji da je tadašnja moćna Ruska imperija okupirala njegov dom – Poljsku.

Život kog je do tog momenta poznavao je zauvijek bio ukraden od njega, i od tog šoka se nikad nije oporavio. Ta nit tuge i nostalgije za domom je poznata i našoj dijaspori. Ta bol se kod Šopena manifestirala u njegovoj muzici, i privukla široke mase te dala poseban značaj poljskoj kulturi. Svakako, takva novonastala naklonost prema poljskoj kulturi nije išla u prilog moćnom ruskom caru koji je proglasio Šopena najvećim neprijateljem tadašnje Rusije a njegovu muziku “pištoljima sakrivenim među ružama”. Šopenova misija i dan-danas štiti i njeguje poljski kulturni identitet, čak nakon 165 godina nakon njegovog prelaska u drugu dimenziju, saopćili su organizatori.

Upravo ova moć muzike je to što i BIMF njeguje od samog početka. S novim programom “Šopen projekt” BIMF ulazi u drugu fazu i ostvaruje svoju istinsku misiju, ideju koja je i rodila ovaj festival. U ovoj misiji pridružuje nam se, ni manje ni više, američki kompozitor i muzička veličina John Corigliano, što je izuzetna čast.

Corigliano je dobio Oscara za filmsku muziku u filmu “Red Violin”, Pulitzer nagradu za “Symphony No.2”, te čak 3 Grammy nagrade.

Simbolički gledano za ovu 2014 godinu, kad svi šalju poruku mira iz Sarajeva, BIMF šalje poruku ljubavi. Zašto ljubavi a ne mira, kako svi ostali to rade? Pa zato što uz ljubav i s ljubavlju – mir je garantovan! Kad imamo ljubav u sebi, širimo je i oko sebe.

I sama činjenica da danas BIMF slavi svoj 10. rođendan jeste trijumf velike ljubavi, ali i dokaz da uz energiju ljubavi lijepa čuda su ipak moguća.