U SARTR-u
128

Bili smo na probi predstave "Nigdje nikog nemam": Orwellovski komad o strepnji za budućnost

Piše: E. Lj.
Sve je spremno za premijeru predstave "Nigdje nikog nemam" koju je prema tekstu Edwarda Bonda režirao Alban Ukaj, a koja će na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) premijerno biti izvedena 11. januara u 20 sati.

Ekipa portala Klix.ba prisustvovala je generalnoj probi ove predstave koja nas pričom vodi u 2077. godinu, blisku budućnost u kojoj Bond progovara o tome kuda ide život savremenog čovjeka, o egoizmu, odbijanju suočavanja sa prošlošću, odsustvu emocija i ljudskosti i strepnji za bolju budućnost.

"Ovaj tekst nam nudi da govorimo o onome o čemu bismo željeli govoriti. Bond je napisao tekst 2000. godine. Pisao je o nekoj bliskoj budućnosti 2077. godine u koju je smještena radnja. Ljudski rod ga je preduhitrio, malo smo ubrzali tu dekadenciju, to stanje duha o kojem Bond piše", rekao je Alban Ukaj koji je režirao ovu predstavu.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Predstava je nastala kao rezultat još jedne koprodukcije Udruženja Kontakt i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a glumica Snežana Bogićević, glumci Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia & Edward EQ već nekoliko mjeseci intenzivno rade na ovoj predstavi.

"Ovaj proces jeste bio poseban, jer je Alban bio u ulozi reditelja, ali nije bilo ni približno čudno u odnosu na ono kako sam očekivao da će biti. Iskustvo u prijašnjem radu nam je uveliko olakšalo proces rada na predstavi. Alban je dugo imao želju da radi ovaj tekst i mi smo za to znali tako da smo svi bili spremni da se suočimo sa svim onim što nam tekst donosi već od starta", rekao je Jasenko Pašić.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Autorski tim predstave nije vršio nikakve intervencije na tekstu kako bi ga prilagodili sadašnjem trenutku, a ipak su dobili ono što su htjeli i glasno progovorili o negiranju genocida, veličanju ratnih zločinaca i zabrani prošlosti.

"Ovo nije nikakva naučna fantastika, jer su simptomi već tu. Te 2077. kao da vlada dezorijentisanost, stanje u kojem čovjek ima poremećenu svijest o tom prostoru, vremenu, međuljudskim odnosima. I Bond nudi rješenje, ali ga nudi da te nekako jeza uhvati. Mi već nudimo simptome tog ekstremnog svijeta o kojem on piše. Zato što nestaje empatije, solidarnosti, svi smo okrenuti samo ka sebi i to dovodi do gubitka ljudskosti", rekla je Snežana Bogićević.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Predstava će, nakon premijere, biti izvedena i 12., 14. i 15. januara. Dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia & EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn Đorđe Jovanović, a fotografiju Velija Hasanbegović.