Kultura
0

Bijenale mladih u maju u Pulji, umjetnici u Sarajevu u martu

Sarajevo-x.com
Na sjednici Generalne skupštine Asocijacije Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana održanoj u Bariju potvrđeno je da će se 13. Bijenale održati od 22. maja do 1. juna 2008. godine u regiji Pulja (Puglia) u Italiji.

To će biti sedmi puta da bosanskohercegovački umjetnici učestvuju na ovoj manifestaciji (od Lisabona, Torina i Rima, preko Sarajeva i Atene, do Napulja i Barija).

Tokom dvodnevnog rada Generalne skupštine održana je i promocija monografije “Original”, koju je priredio historičar umjetnosti Jurij Krpan, predstavivši stotinu od 10.000 umjetnika koji su bili učesnici Bijenala u proteklih 20 godina.

U promociji je učestvovao i prvi predsjednik Asocijacije Ibrahim Spahić (2001. – 2007.) koji je naglasio da je “Original” jedinstveno svjedočanstvo kako savremena umjetnost obogaćuje zajedničku baštinu, posebno kada dolazi iz takvih vrtova umjetnosti kakvi se mogu naći na Mediteranu.

O monografiji su govorili i predsjednik Asocijacije Bijenala Luiđi Ratklif, ministar za područje Mediterana Regije Pulja Silvija Godeli, Lučiano Mornaki iz izdavačke kuće “Elekta”, generalni sekretar Asocijacije Bijenala Alesandro Stilo, profesor sociologije i komunikologije na Univerzitetu del Saento Stefano Kristante i predsjednik Arči Pulja Alesandro Kristanti.

Predstavnici organizatora 13. Bijenala u Regiji Pulja i 14. Bijenala u Skoplju 2009., te Asocijacije Bijenala potvrdili su direktor festivala “Sarajevska zima” Ibrahimu Spahiću interes da se od 10. do 17. marta 2008. u Sarajevu realizira Forum umjetnika i intelektualaca posvećen Mediteranu i njegovoj ulozi u razvoju umjetnosti i kulture, održi workshop posvećen muzici i filmu te sjednica Izvršnog komiteta Asocijacije Bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana.