Fondacija 'Cure'
0

BiH: 16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja

FENA
Fondacija "Cure" iz nevladinog sektora Bosne i Hercegovine te Fondacija lokalne demokratije najavile su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kampanju "16 dana aktivizma protiv rodnog nasilja u BiH" kao dio istoimene globalne kampanje.

Aktivnosti počinju 25. novembra širom BiH, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja čije su žrtve žene, završavaju 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava a u međuvremenu će biti označeno više datuma karakterističnih po aktivizmu za ljudska prava. Među njima je 29. novembar, Međunarodni dan braniteljica ljudskih prava, za kada su organizatori kampanje najavili predstavljanje žena inicijatorki promjena u bosanskohercegovačkom društvu.

Moto kampanje u 2009. godini je: "Posveti se. Djeluj. Zahtijevaj: možemo zaustaviti nasilje protiv žena", a naglašava da svako ima ulogu u zaustavljanju nasilja zasnovanom na rodnoj različitosti.

Globalnu kampanju "16 dana aktivizma" uspostavili su 1991. godine Institut za globalno liderstvo žena i Centar za globalno liderstvo žena.

Obilježavaju je aktivistkinje i aktivisti širom svijeta koji koriste okvir ljudskih prava da bi pozivali na zaustavljanje svih oblika nasilja protiv žena.

Od 1991. kampanja je nastavila da se širi, osiguravajući učesnicama da koriste period pojačane međunarodne pažnje (između 25. novembra i 10. decembra) za podršku svojim lokalnim naporima.

Tokom posljednje dvije decenije, više od 2.800 organizacija iz približno 156 zemalja učestvovalo je u kampanji.