Kultura
0

Biblioteka grada Sarajeva u sistemu COBISS.BH

FENA
Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH dr. Ismet Ovčina i direktor Biblioteke Grada Sarajeva Mesud Smajić potpisali su danas Ugovor o punopravnom članstvu biblioteke Grada Sarajeva u bibliotečko-informacioni sistem COBISS.BH (Kooperativni on-line bibliografski sistem i servis BiH).

Sistem COBISS.BH. pruža potrebne uvjete za nastavak on-line obrade bibliotečkog fonda, te uvezivanje u jedinstven bibliotečko-informacijski sistem koji obuhvata skoro sve zemlje u regionu. To otvara mogućnost za standardiziranu i uzajamnu obradu bibliotečke građe, te da se ujednačeno vode katalozi publikacija koje posjeduju biblioteke.

Dr. Ismet Ovčina je poželio dobrodošlicu 19-tom punopravnom članu COBISS.BH, te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da sve više biblioteka u BiH, kako javnih, univerzitetskih, fakultetskih, specijalnih prepoznaje potrebu za elektronskim komuniciranjem i povezivanjem u jedinstveni informacijski sistem.

Tokom posjete direktora Biblioteke Grada Sarajeva razgovarano je i o drugim vidovima suradnje, kako na planu Međubibliotečke razmjene, tako i na planu razmjene stručnih informacija, kadrova...