Dostupna i online
89

Bh. umjetnica Lala Raščić sutra otvara veliku samostalnu izložbu u Švedskoj

L. K.
U subotu, 6. februara bit će upriličena velika samostalna izložba umjetnice Lale Raščić "The more tongues you silence, the more they talk (Ako jedan ušutkaš, to više jezika progovara)" u muzeju Röda Sten Konsthall u Geteborgu.

Online otvorenje izložbe bit će upriličeno u 12 sati, a program otvorenja i link na događaj možete pronaći ovdje. Nakon otvorenja izložbe bit će prikazan video rad "GORGO", a potom će uslijediti razgovor sa umjetnicom Lalom Raščić i kustosicom izložbe Amilom Puzić.

Drevne folklorne priče, mitologija i feministička teorija polazišta su u radu Lale Raščić, a mitski likovi Meduze i Arahne predstavljaju dva značajna izvora nadahnuća. U saradnji s muzičkim ansamblom Göteborg Baroque iz Geteborga, Raščić je producirala novi umjetnički rad, instalaciju Poppaea's Pans. Instalacija je namjenski rađena za ovu izložbu, a temelji se na operi Claudia Monteverdija Krunidba Popeje (1642.), te na bosanskohercegovačkoj folklornoj praksi "tepsijanja“, pjevanja uz tepsiju.

Naslov izložbe je citat, preuzet iz libreta, a pripada jednom od glavnih aktera opere, rimskom filozofu Seneki. Izrečena misao zadržava relevantnost, usprkos činjenici da je izrečena prije 400 godina.

Izložba također obuhvata ranije umjetničke cikluse radova Lale Raščić, uključujući djela raznovrsne medijske i likovne ekspresije, poput zvučnih instalacija, kinetičkih i svjetlosnih skulptura, video projekcija, grafika i crteža.

Polazeći iz feminističke perspektive, Lala Raščić crpi inspiraciju iz obrtničkih tradicija, mitova i folklornih običaja, koje reinterpretira i rekreira tvoreći vlastito i osebujno vizualno iskustvo. U svom radu ispituje ograničena prava žena u javnoj sferi, problematizirajući njihovo ušutkivanje i isključivanje iz centara moći u zapadnoj kulturi.

Samostalnom izložbom Lale Raščić muzej Röda Sten Konsthall otvara svoj program u 2021. godini značajnoj za grad Geteborg koji obilježava svoj 400 rođendan. Ove godine Švedska obilježava jedan od najvažnijih rođendana u svojoj modernoj historiji: stotinu godina od dobijanja ženskog prava glasa.

Izložba će biti otvorena do 5. aprila 2021.