Nastup sedam domaćih autora
0

Bh. štand prvi put na Lajpciškom sajmu knjige

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovine će po prvi put nastupiti na Lajpciškom sajmu knjige, jednom od najznačajnijih događaja u polju književnosti i izdavaštva u cijeloj Evropi, koji će danas biti otvoren u njemačkom gradu Lajpcigu, objavio je PEN centar BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i sporta FBiH i Ministarstvo prosvjete i kulture RS dogovorili su zajednički nastup Bosne i Hercegovine na Lajpciškom sajmu knjige, koji će se održava od 18 do 21. marta 2010. godine u ovom njemačkom gradu.

U okviru nastupa predstaviće se sedam bosansko-hercegovačkih autora: Tatjana Bjelić - pjesnikinja i prevoditeljica sa engleskog jezika; Ranko Risojević - pjesnik, prozaist, esejist; Radomir Mitrić – pjesnik; Mile Stojić - pjesnik, esejista; Faruk Šehić – pjesnik i prozaista; Hadžem Hajdarević – pjesnik i Bekim Sejranović – romanopisac. Oni će učestvovati na različitim manifestacijama, koje organizuju bh. delegacije, ali njemačke fondacije Robert Bosch i TRADUKI.

Cijelim konceptom nastupa na sajmu BiH će biti ravnopravno predstavljena kao i sve druge države naše regije, što do sada nije bio slučaj. Program se realizuje u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, a vodi ga direktorica programa Hana Stojić.

"Leipziger Buchmesse", Sajam knjiga u Leipzigu predstavlja jednu od najznačajnijih platformi za promociju književnosti iz regije jugoistočne Evrope. Ovaj sajam je nakon Frankfurtskog, koji se prvenstveno bavi prodavanjem i kupovinom licenci, drugi najznačajniji sajam na njemačkom govornom području a težište mu je na predstavljanju autora i autorica te njihovih djela publici.

Sajam knjiga u Leipzigu okuplja dvije hiljade i stotinu izlagača iz cijeloga svijeta te za vrijeme pet dana sajma privuče sto pedeset hiljada posjetitelja. Ovaj sajam medijski proprati i do 2.900 akreditiranih novinara iz cijele Evrope i šire. Festival knjige "Leipzig liest" (Leipzig čita) koji se održava za vrijeme sajma knjiga, idealno je mjesto za književne manifestacije na kojima se tokom sajma predstavi 1.500 autora i 1.900 knjiga. Ovi impresivni podaci čine Leipzig atraktivnim mjestom za predstavljanje autora i autorica iz BiH,