Ne želi davati intervjue
116

Bh. književnica Lana Bastašić: Propitujte koje privilegije imam kao bjelkinja s pasošem EU

I. S.
Foto: Instagram/lanabasta
Foto: Instagram/lanabasta
Bh. književnica Lana Bastašić se oglasila na društvenim mrežama poslije vijesti da su joj otkazali gostovanje na festivalu književnosti u Salzburgu nakon što je prekinula saradnju s izdavačem u Njemačkoj zbog šutnje o genocidu u Gazi.
"U protekle dvije sedmice, a naročito u posljednjih 20-ak sati sam primila brojne pozive za intervjue, razgovore i slično. Ne želim ispasti argonatna, zahvalna sam na vašoj podršci, ali vas molim da mi više ne šaljete ove pozive", započela je.

Zatim je navela kako smatra da je pogrešno u ovom kontekstu stavljati bjelkinju u fokus. Dodala je da se mediji ne bi trebali obraćati njoj.

Screenshot: Instagram/lanabasta
Screenshot: Instagram/lanabasta

"Umjesto toga propitujte koje privilegije imam kao bjelkinja s pasošem EU koje mi omogućavaju da odbijem poslovne prilike. Na ovoj platformi kažem ono što trebam reći. Mislim da je to dovoljno jasno. To me ne čini viješću. Odmaknite se od ideje od 'pojedincima herojima' i prepustite prepustite pozornicu neprivilegovanim zajednicama. Trebamo ukloniti status quo, a ne učvrstiti ga", napisala je.

Podsjećamo, Bastašić je prethodno objavila kako je u mailu koji je dobila navedeno da je njeno raskidanje veza s njemačkim izdavačem bilo predmet rasprava organizatora Literaturfesta Salzburg te da su naposljetku odlučili otkazati poziv na događaj jer bi njen boravak bio kontradiktoran njihovoj ulozi.