Razgovor pred premijeru
47

Bh. glumac Slaven Vidak: Država se prema kulturi ponaša kao neiskusan investitor

L. K.
Vidak u Mustafićevoj novoj predstavi tumači glavnu ulogu (Foto: T. S./Klix.ba)
Vidak u Mustafićevoj novoj predstavi tumači glavnu ulogu (Foto: T. S./Klix.ba)
U novoj predstavi Dine Mustafića "To nikad nigdje nije bilo" Slaven Vidak tumačit će glavnu ulogu, lik Tvrtka Kulenovića. Prije premijere u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) bh. glumac Slaven Vidak u intervjuu za Klix.ba govori o ratu i okupaciji, kulturi i planovima za ostatak ove godine.
Roman "Istorija bolesti" Tvrtka Kulenovića objavljen je 1994. godine u ratnom Sarajevu. Govori o umjetniku koji svjedoči opsadi glavnog grada BiH te, prema riječima direktora NPS Izudina Bajrovića, postavlja važno pitanje: Ima li smisla baviti se umjetnošću u situacijama kao što su opsada, smrt, razaranje i pandemija?

Vidak će krajem februara premijerno nastupiti u ulozi Tvrtka Kulenovića, čovjeka kojeg opisuje kao strastvenog putnika i zaljubljenika u život i teatar: "On je jedan od najznačanijih mislilaca u modernoj historiji BiH. Riječ je o velikom i dobrom čovjeku, što potvrđuju svi oni koji su poznavali Kulenovića. Djela koja je za sobom ostavio tek ćemo naučiti cijeniti".

Mustafićevu predstavu opisuje kao komad koji ima potencijal da postane uzbudljiva priča o čovjeku i društvu pod okupacijom.

"Dakako da pri tome ne mislim samo na okupaciju koju smo u Sarajevu imali od 1992. do 1995. godine, nego i na one okupacije koje imamo danas, a koje nisu svojstvene samo Sarajevu. Okupacija je tema koja me inspiriše i provocira već duži period", govori Vidak.

Uprkos okolnostima u kojima je pripremala predstavu, ekipa koju čine različite generacije glumaca je izrazito zadovoljna obavljenim poslom, kao i saradnjom s Mustafićem. Vidak ga opisuje kao velikog reditelja, govoreći kako se njegova veličina ogleda u velikoj ljubavi prema glumcu.

"Lično bih odmah potpisao da ostatak karijere radim samo s Dinom, jer su te probe ispunjene dobrom radnom atmosferom, učenjem, istraživanjem i radošću igranja. Ni pandemijski uslovi u kojima stvaramo predstavu nam nisu uspjeli pokvariti atmosferu. Pridržavamo se mjera, radimo pod zaštitnim maskama, čuvamo jedni druge...", ističe.

"Rad na predstavi predstavlja vrlo emotivan proces" (Foto: T. S./Klix.ba)

Dodaje kako je uživao radeći s dramaturgom Darkom Lukićem, kao i da je oduševljen činjenicom da su i dramaturg i reditelj zaljubljeni u Kulenovićev lik i djelo. Kompletan proces pripreme predstave opisuje kao vrlo emotivan.

Posebno je sretan što ima priliku učestvovati u obilježavanju stogodišnjice postojanja najstarije i najveće pozorišne kuće u BiH. Ipak, poziva se na komentare kolega i ponavlja ono što smo čuli mnogo puta do sada: "Vlast ne radi dovoljno za kulturu, posljedice bi mogle biti pogubne".

"Država se prema kulturi ponaša kao neiskusan investitor, koji prvi put gradi kuću, prema hidroizolaciji – skupo i nepotrebno. Međutim, kako u građevini ne treba dugo čekati da uvidiš rezultate svojih zabluda vezano za hidroizolaciju, tako ni društvo koje je zapostavilo kulturu ne treba dugo čekati da vidi pogubne posljedice najezde memle i blata. Svi smo svjedoci rezultata nemara vlasti u vođenju kulturnih politika. Ne smijemo im to dozvoliti", ističe.

Predstava spaja različite generacije glumaca (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstava spaja različite generacije glumaca (Foto: T. S./Klix.ba)

Osim Vidaka, uloge u predstavi ostvarili su: Vedrana Božinović, Aldin Omerović, Vanja Đugum Matović, Helena Vuković, Belma Salkunić, Mona Muratović, Merima Lepić Redžepović, Emina Muftić, Dino Bajrović, Mak Čengić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Kaća Dorić, Mak Čengić, Dino Bajrović i Adnan Salihović. Scenografiju je uradila Mirna Ler, a za kostimografiju je zadužena Lejla Hodžić.

Planovi za ostatak ove godine usko su povezani s NPS-om, a glumac ističe kako se nada da će predstavu uskoro moći izvesti i izvan Sarajeva, kao i da će pandemija uskoro biti stavljena pod kontrolu.

Osim toga, otkriva da je donedavno radio na novom filmu Aide Begić te se raduje premijeri ovog ostvarenja: "Najviše se, ipak, nadam da ću u 2021. provoditi više vremena s bliskim prijateljima koji su mi nedostajali u pandemiji".