Bogatog sadržaja
6

Beč će uskoro dobiti muzej posvećen afroameričkoj kulturi

B. R.
(Foto: Hannah Aders)
(Foto: Hannah Aders)
U Beču će polovinom ovog mjeseca biti otvoren muzej posvećen afroameričkoj muzici i kulturi. Poručeno je da će ovo biti muzej broj jedan na njemačkom govornom području.

Gradske vlasti su saopćili da će se kao depandans muzeja Belvedere nalaziti u prostoru nekadašnje galerije savremene umjetnosti Belvedere 21.

Bit će izložena postignuća umjetnika i zabavljača koji su se istakli u industriji zabave kojom su u periodu od 40-ih do 2000-ih dominirali bijelci. Isti period označavao je, kako je navedeno, prekretnicu između gubitka značaja televizijskog programa i početka YouTube ere.

(Foto: Hannah Aders)
(Foto: Hannah Aders)

Izložbama u muzeju se obrazlažu uslovi u kojima su svoje karijere izgradili, između ostalih, pjevačica i glumica Olive Moorefield, talk show voditeljica Arabella Kiesbauer, grupa Rounder Girls, voditelj Mola Adebisi, operska pjevačica Jessye Norman, muzičar Billy Mo ili pjevač Roberto Blanco.

"Muzej je već davno trebao biti osnovan. Počinjemo sa ponovnim ispisivanjem historije austrijske popularne kulture", izjavila je generalna direktorica Belvedere muzeja Stella Rollig. 

Joana Tischkau, Frieder Blume, Dalia Ahmed, Anta Helena Recke, Elisabeth Hampe
Joana Tischkau, Frieder Blume, Dalia Ahmed, Anta Helena Recke, Elisabeth Hampe

Multimedijalna zbirka koncipirana je kao otvorena i proširiva. Njome su obuhvaćeni ploče, časopisi, autogrami i predmeti, dok arhiv čine donacije, pozajmice i kupovine od privatnih osoba. Muzej će nuditi i obiman program predstava, predavanja, tribina i koncerata, saopćile su gradske vlasti.