Premijerno izvođenje
165

Balet "Ples sa Mocartom" publiku Narodnog pozorišta Sarajevo odveo u kraljevsko doba

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Iskreni ljubitelji baleta večeras su imali priliku uživati u premijernom izvođenju baletne predstave "Ples sa Mocartom" na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prava kostimografska poslastica, smještena u pozni barok i rokoko, izvedena je u dva čina, a prvi je bio posvećen historijskim plesovima.

Ova baletna predstava koja je nastala na osnovu muzike Wolfganga Amadeusa Mozarta vratila je Nerminu Damian na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo nakon 12 godina.

Kako je kazala Damian, ovo je treći put kako radi baletnu predstavu na osnovu Mocartove muzike. Prema njenim riječima, muzika austrijskog kompozitora daje šansu koreografu da izrazi sve svoje fantazije.

"Ples sa Mocartom" oslikava početke baletne umjetnosti koja je nastajala na dvoru te se razvijala kroz historijsko-balske igre koje je publika imala priliku vidjeti u prvom činu u vrlo autentičnoj koreografiji.

Domaće snage i domaći ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo potrudio se kroz pokret dočarati kompletan stil baroka te donijeti publici atmosferu sa dvorova 17. stoljeća.

Pokazati publici zašto je balet kraljevska umjetnost bio je cilj ambiciozne pozorišne skupine koja je u tome i uspjela.